Hrvatska, Nekategorizirano

Tenis za umirovljenike: Reketima do sreće i zdravlja, posve besplatno

foto: Sandro Bura

Zahvaljujući novom projektu Tenis kluba Dinamo iz Zagreba, umirovljenici mogu besplatno naučiti igrati tenis ili nastaviti uživati u svim blagodatima ‘bijelog sporta’ uz vrhunskog trenera i u sjajnim uvjetima. Posjetili smo ih na jednom od treninga

Piše: Petra Švarc, Moje vrijeme
Uvijek sam se pitala zašto se tenis zove bijeli sport. Logičnije bi mi bilo da je, recimo – crveni – poput crvene zemlje na kojoj se igra, ili pak zeleni – prema travi koja je također jedna od mogućih podloga. Osim pridjeva “bijeli”, ovom se sportu često dodaju i epiteti kao što su “kraljevski” ili “džentlmenski”, iako je zapravo riječ o posve jednostavnoj igri u kojoj jedan igrač udara lopticu, vraćajući je drugom, sve do postizanja poena.

Tenis je nastao kao zabava za (dokone) aristokrate, a s vremenom je postao sport koji od sportaša zahtijeva posve specifičnu vještinu – profinjenu tehniku, ali i brzinu, dok je teniska publika najsličnija onoj kazališnoj. Nema tu baklji, tuče, demoliranja tribina i sličnih “običaja” koji prate, primjerice, nogometne utakmice.

Besplatan tenis za umirovljenike
No, vjerujem da vam je sve ovo, gore navedeno manje-više poznato. Ono što vjerojatno ne znate, jest da odnedavno, u ovom prekrasnom, ali i prilično skupom sportu, u Zagrebu besplatno mogu uživati umirovljenici! I to zahvaljujući projektu Tenis kluba Dinamo koji se kroz poziv “Pridruži se – Aktivni u mirovini” financira iz Europskog socijalnog fonda. Projekt se provodi pod nazivom “Reketima do sreće i zdravlja”, priča nam predsjednik TK Dinamo, Roman Kos.

“Ljudi koji se u ranoj mladosti zaljube u tenis, ostaju mu vjerni uglavnom tijekom čitavog života”, kaže nam Roman, pojašnjavajući kako, iako ljudsko tijelo stari i njegove se mogućnosti sužavaju, isto se događa i ljudima s kojima smo krenuli igrati pa nam ovaj sport dugo ostaje zanimljiv. Kako godine prolaze, prilagođavamo našu igru fizičkoj spremi, ali i u trećoj životnoj dobi itekako se može igrati odličan tenis”.

Cjelokupna reportaža dostupna je na stranici www.mojevrijeme.hr

……………………………………………………………………………………………………………………………

Prilog je objavljen je u sklopu projekta “’Novo vrijeme – Povećanje kvalitete medijskog izvještavanja o osobama treće životne dobi s ciljem povećanja vidljivosti” koji je ugovoren za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda na pozivu Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija, faza I.

Nositelj projekta je Udruga za razvoj internetskih sadržaja Hoću stranicu.