EHO, Nekategorizirano

Mirjana Drobina: ‘Želim da se umirovljenici dignu s kauča, urede i izađu iz kuće’

Nakon sjajne karijere u Etnografskom muzeju u Zagrebu, Mirjana Drobina i u mirovini nastavlja raditi ono što najbolje zna – osmišljavati i organizirati kvalitetne kulturne sadržaje. U fokusu su joj umirovljenici i rad za opće dobro.

Autor Petra Švarc, Moje vrijeme

Mirjanu Drobinu upoznala sam prije više od deset godina. Tada je, kao i veći dio svoje plodne i bogate karijere, vodila marketing i odnose s javnošću Etnografskog muzeja u Zagrebu. Spojio nas je zajednički projekt koji je osmislila, a u kojem je uspješno spojila naizgled nespojivo – izložbu o bojama i građevinsku industriju. Ali takva je Mirjana. Tvornica ideja – kako je od milja zove i suprug.

Mirjana Drobina od prošle je godine u mirovini, a to u njezinom slučaju baš nikako ne podrazumijeva mirovanje. Za nju je to bio samo formalni kraj jedne životne etape koju je odmah, doslovno sutradan nastavila u drugoj formi. Angažirala se u udruzi RUK – Radna udruga kreativnosti koju je osnovala njezina prijateljica Marina Marinović Rajković te u okviru poziva “Akrivni u mirovini”, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, osmišljava kulturne programe za umirovljenike.

“Ideja vodilja bila mi je doprinijeti zajednici, učiniti nešto dobro za opće dobro”, otkriva nam Mirjana te naglašava kako su razvoju čitave jedne dimenzije izuzetno pomogle mogućnosti koje je otvorila Europska unija. “Čovjek može svašta htjeti i svašta lijepoga zamisliti, ali ako nema novaca, sve je uzalud”, zaključuje.

Kultura dostupna svima
I vlastiti odlazak u mirovinu dodatno ju je inspirirao na djelovanje. Naime, uz uglavnom znatno smanjena primanja, umirovljenici teško izdvajaju sredstva za kulturna događanja. Ulaznice za izložbe, kazališne predstave, gostovanja i koncerte, usprkos umirovljeničkim popustima, i dalje su prilično skupe i za njih se rijetko nađe mjesta u budžetima penzionera. A želja i glad za takvim sadržajima veća je nego ikad, kaže, “Konačno u mirovini imate vremena za mnoge stvari koje dok radite jednostavno ne stižete napraviti. Zato su svi naši programi za umirovljenike besplatni. Oni su spoj želja, htijenja i mogućnosti da nešto ostvariš”, rezimira Mirjana Drobina.

Muzeji su tu za građane
“U vrijeme kad sam došla, počela se buditi svijest da mi kao kulturna institucija moramo puno toga – naše sadržaje, programe, izložbe – prilagoditi publici. Počelo je razumijevanje te priče na drugi način. Dakle, da nije publika tu zbog nas, nego upravo suprotno. Nisu kustosi, znanstvenici i muzejski pedagozi sami sebi dovoljni. Sve je trebalo približiti i podijeliti s lokalnom zajednicom, a budući da je Etnografski muzej nacionalni muzej, ta se ideja proširila na cijelu Hrvatsku”, prisjeća se Mirjana.

Već je tada aktivno počela osluškivati potrebe i želje sugrađana, raditi izravno s korisnicima, promišljati i razmišljati izvan okvira. “Tako smo nekako počeli surađivati s brojnim sponzorima i razvijati programe koji su pratili izložbe. Uz svaku izložbu i po nekoliko različitih programa koji su pokrivali sve potrebe publike – od djece pa do umirovljenika.”

2012. godine osmislila je projekt “Dajmo djeci korijene i krila” sa željom da djeca od najmanjih nogu počnu upoznavati tradicijsku kulturu i shvaćati njezin značaj.

“Dajmo djeci korijene i krila”
“Igračke se nalaze na UNESCO-ovom popisu nematerijalne kulturne baštine, a nematerijalna baština podrazumijeva vještine koje pak umiru s majstorima. U to vrijeme, u cijeloj su Hrvatskoj bila svega četiri majstora koji su izrađivali igračke. I tu mi je postalo jasno da bake još znaju djeci objasniti ponešto o tradicijskim igračkama, ali mame već više ne znaju. Tako sam shvatila da moramo kreirati potrebu za igračkama kako bi majstori opstali”, otkriva nam Mirjana Drobina.

Cjelovit članak možete pročitati na stranici: mojevrijeme.hr

……………………………………………………………………………………………………………………………

Prilog je objavljen je u sklopu projekta “Novo vrijeme – Povećanje kvalitete medijskog izvještavanja o osobama treće životne dobi s ciljem povećanja vidljivosti” koji je ugovoren za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda na pozivu Mediji zajednice – potpora socijalnom uključivanju putem medija, faza I.

Nositelj projekta je Udruga za razvoj internetskih sadržaja Hoću stranicu.