Aktivizam, Nekategorizirano

Predstava ‘Polaganost’ Binocular teatra premijerno u izvedbi štićenika Doma za starije Centar

U produkciji Binocular teatra u zagrebačkom Domu za starije osobe Centar u utorak, 21. prosinca, premijerno će biti izvedena glazbeno-scenska predstava ‘Polaganost’ u režiji Borne Armaninija i izvedbi štićenika toga doma.

Kako se ističe u najavi, predstava je dio projekta “Smijeh je lijek” koji kao program za aktivne umirovljenike radi poboljšanja kvalitete njihova života producira Binocular teatar.

Provevši u dvije godine više od 250 aktivnosti za isto toliko predstavnika treće dobi, između ostalog terapeutskog tai chi vježbanja, dramskih predstava i radionica, stručnih istraživanja te snimanja dokumentarnog filma, Binocular teatar sada je ostvario i uspješnu suradnju sa zagrebačkim Domom za starije osobe Centar.

Nakon višemjesečnog rada i proba s autorsko-stručnim timom, u utorak 21. prosinca, premijeru komada “Polaganost” izvest će štićenici toga doma Magda Badovinac, Zlatan Marmelić, Hermina Hruškar, Zdenka Kopajtić, Jelena Zvonarek, Zlatna Polojac Belavić, Ivica Kraljić, Katica Poje, Darko Domić i Slavica Butković.

Predstava isprepliće njihove osobne priče s dijelovima poezije i dramskog teksta Stjepana Komesa “Uz šalicu kave” iz knjige “Život u staračkom domu” te lirskih sekvenci Dobriše Cesarića i Antuna Šoljana. Nastala je tehnikom dosjećanja, na način da se zrelije osobe prisjećaju doživljaja iz prošlosti u cilju oživljavanja osjećaja na vlastitu vrijednost, identitet te životne situacije koje su ih izgradile u osobe kakve su danas te da afirmativno i asertivno komuniciraju s drugim osobama zrele dobi.

Režiju potpisuje Borna Armanini, za dramaturgiju je zadužena Ivana Gudelj, dok je autor glazbe za pjesmu “Na kraju godine” Allan Sitar. Dizajn i vizualni identitet predstave povjeren je Gabrijeli Farčić, tehničku je podršku pružio Siniša Popović, a glazbeni obol dale su i operna pjevačica Ljiljana Čokljat, korepetitorica Ana Krajnović te trubačica Vera Pfaff.

Premijera će se održati u skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama, broj mjesta je zbog istih ograničen, a za slobodan ulaz potrebna je covid potvrda ili negativan nalaz PCR-testa ili brzog antigenskog za posljednjih 48 sati.

Sljedeće izvedbe predstave “Polaganost” očekuju se u nadolazećim zimskim mjesecima, s gostovanjima u drugim zagrebačkim Domovima za umirovljenike.

Izvor: Hina