Hrvatska, Nekategorizirano

Projekt Aktivni zajedno: Posjetili smo vodičke umirovljenike na satu nordijskog hodanja

Besplatne radionice za umirovljenike u organizaciji Crvenog križa Vodice i kolega iz Knina i Biograda u sklopu projekta ‘Aktivni zajedno’ idu dalje. Iako je dio aktivnosti prolongiran za bolja vremena, redovito mjere šećer i krvni tlak, odlaze na kreativne radionice, vježbaju medicinsku gimnastiku, a prije dva tjedna započeli su i s nordijskim hodanjem, prenosi portal https://www.infovodice.com/.

– Trenutno na području Vodica imamo oko 115 umirovljenika koji nam se redovno pridružuju na svim dosadašnjim aktivnostima. Što se tiče nordijskog hodanja, do sada smo odradili četiri sata. Tek smo na početku pa nam ruta traje oko sat vremena, od Plave plaže do Tribunja i nazad. Svi sudionici su odradili obuku, a dodijelili smo im i štapove za hodanje za vrijeme trajanja projekta, kazao je Sami Bach Khojah, projektni asistent i koordinator aktivnosti u Vodicama

Na projektu u Vodicama sudjeluju još i vanjski stručnjaci koji provode aktivnosti i volonteri (volonter s diplomom voditelja nordijskog hodanja Ana Zafron, Katarina Marić volonter za mjerenje šećera i krvnog tlaka)

Umirovljenici pozdravljaju čitav projekt, kažu, ovakvo što trebalo im je i prije.

– Iako se s nordijskim hodanjem ne susrećem prvi put, ovo mi puno više znači jer sam s ljudima. Šteta je samo što sam jedini muškarac pa ovim putem pozivam još kojeg da nam se pridruži, kazao je jedan aktivni umirovljenik.

Projekt Aktivni zajedno provodi Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Vodice u partnerstvu s Gradskim društvom Crvenog križa Biograd na Moru i Gradskim društvom Crvenog križa Knin. Projekt je odobren za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda na pozivu ”Pridruži se – Aktivni u mirovini“ – Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika.
Ukupan iznos bespovratnih sredstava iznosi 1.285.155,09 kuna, a provedba projekta je ugovorena u dvogodišnjem razdoblju, do ožujka 2022. godine.