Aktivizam, Nekategorizirano

U Vodicama održan okrugli stol: “Uloga bake i djeda u odgoju djece”

U Vodicama je održan Okrugli stol pod nazivom „Uloga bake i djeda u odgoju djece “  u sklopu projekta „Aktivni zajedno“,  u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Vodice, navodi se u priopćenju.

Moderator i predavač okruglog stola je bila pedagoginja Andrea Malenica Celić, na okruglom stolu su sudjelovali umirovljenici projekta Aktivni zajedno te volonteri i djelatnici  Gradskog društva Crvenog križa Vodice koji su ovaj puta bili u ulozi roditelja.

Na okruglom stolu su obrađene teme poput razlike u ulogama baka i djedova u odgoju unuka u različitoj životnoj dobi, razgovaralo se o različitim skupinama i tipovima baka i djedova kao i o višestrukoj vrijednosti uloge bake i djeda u odgoju djeteta.

Na okruglom stolu se razgovaralo i  o rezultatima istraživanjima koja su između ostalog pokazala kako djeca u čijem odrastanju aktivno sudjeluju bake i djedovi odrastaju u pametnije i ljubaznije adolescente.
Zaključak okruglog stola je kako su bake i djedovi  vrijedni povjesničari i čuvari društva  jer upravo oni prenose znanja o ljudima, običajima i kulturi svojeg vremena, mentori jer su nepresušni izvor znanja i mudrosti, prijatelji za igru, savjetnici i pomagači roditeljima.

Moderator i predavač okruglog stila je bila pedagoginja Andrea Malenica Celić, na okruglom stolu su sudjelovali umirovljenici projekta Aktivni zajedno te volonteri i djelatnici  Gradskog društva Crvenog križa Vodice.

Cilj održavanja okruglog stola je pridonijeti podizanju svijesti o važnosti aktivnog starenja i socijalne uključenosti umirovljenika.

Okrugli stol održan je u  sklopu projekta „Aktivni zajedno“, projekt traje 24 mjeseca i sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda u sklopu poziva -Jačanje sposobnosti organizacija civilnog društva za unapređenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika. Bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 1.285.155,90 kuna su osigurana iz državnog proračuna Republike hrvatske 15% i Europskog socijalnog fonda 85%. Projekt je započeo 01. lipnja 2020. godine te traje do 30. svibnja 2022. godine.

Nositelj projekta „Aktivni zajedno“ je Gradsko društvo Crvenog križa Vodice, partneri su Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru i Gradsko društvo Crvenog križa Knin.