EHO, Nekategorizirano

Nemirni su novomarofski umirovljenici

Centar tradicijske kulture jedan je od partnera na projektu “Nemirni uMirovljenici” čiji je nositelj Udruga umirovljenika Novi Marof. Uz druga dva partnera, Pučko otvoreno učilište i grad Novi Marof, ovaj projekt već puna tri mjeseca umirovljenicima pruža brojne mogućnosti za aktivno i participativno sudjelovanje u održivom razvoju lokalnih zajednica.

U okviru projekta održana je prva u nizu kreativnih radionica pod nazivom “Novomarofski Modni buvljak”, dramska radionica, radionica kreativnog pisanja, radionica nakita – izrade kraluš(ž)a, klaruša ili perli.

Uz mentorstvo stručnjaka, među kojima je Krešimir Plantak Večerin, mag. praesc. educ. (licencirani umjetnički voditelj, koreograf i učitelj dječjeg folklora) na radionici početkom mjeseca polaznici su se prisjetili što je to folklor, u koje sve sadržaje ulazi tradicijska kultura (folklor)kao interdisciplinarno područje, upoznali su odjevne stilove u hrvatskoj tradicijskoj kulturi te narodni nakit Hrvatske, navodi Centar tradicijske kulture na svojoj FB stranici.

Iva i Helena iz folklornog ansambla Centar tradicijske kulture pokazale su ljepote narodnih nošnji.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020.), u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Pridruži se – Aktivni u mirovini“ Jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika.

Ciljevi projekta su unaprijediti kapacitete udruga umirovljenika koje djeluju na području Grada Novi Marof, Grada Varaždinske Toplice i obližnjih općina za provođenje programa aktivnog starenja zasnovanih na međusektorskoj i međugeneracijskoj suradnji i unaprijediti kapacitete ključnih dionika koje djeluju na području Grada Novi Marof, Grada Varaždinske Toplice i obližnjih općina za uspostavljanje modela socijalne inovacije putem kojeg se osigurava aktivno i participativno sudjelovanje umirovljenika u održivom razvoju lokalnih zajednica.

Najave događanja pratite na Facebook stranici Udruga umirovljenika Novi Marof.