Hrvatska, Nekategorizirano

VIDEO: U režiji Barbare Rocco održana premijera online dječje predstave „Trla baba lan“

Osim što su već dokazali kako upotreba digitalne tehnologije u svrhu popularizacije kulturne baštine nije prepreka za kontinuirani rad u vrijeme pandemije, te nastavno na to što su početkom godine prvi u Hrvatskoj održali uspješan online koncert putem platforme Zoom, Centar tradicijske kulture Varaždin sa svojim projektnim partnerima i dalje vješto koristi razne mogućnosti novih tehnologija kako bi svoj rad približio svim zaljubljenicima u kulturno stvaralaštvo, posebice sada u pandemijskom kontekstu koji otežava i onemogućuje socijalno uključivanje sviju nas – navodi u priopćenju Centar tradicijske kulture Varaždin.

U sklopu aktualnog projekta KultOFF-KultON- Tradicijska kultura u online okruženju, koji Centar tradicijske kulture Varaždin provodi sa svojim projektnim partnerima, udrugom SVIMA iz Zagreba i umjetničkom organizacijom Kerekeš Teatar, a tijekom kojeg je dosad proveden zamjetan broj raznovrsnih online radionica s naglaskom na kulturnu baštinu i njeno očuvanje, jedna je radionica posebno pobudila pažnju mlađe populacije.

Naime, poznata je hrvatska glumica i redateljica Barbara Rocco, kao voditeljica projektne aktivnosti pod nazivom „Zajedno producirajmo online predstavu s motivima tradicijske kulture“, zajedno sa polaznicima online radionice osmislila zanimljivu predstavu u virtualnom prostoru pod nazivom „Tra baba lan“.

Djeca starosti od 12 do 14 godina bila su uključena u sve segmente i dijelove stvaranja ove online predstave te su sama osmislila scenarij svoje predstave, dok je sama aktivnost bila usmjerena na edukaciju iz segmenata scenske umjetnosti, s težištem na elementima tradicijske kulture.

U procesu stvaranja predstave naglasak je stavljen na interdisciplinaran pristup pa su tako polaznici radionica bili podijeljeni u nekoliko mentorskih timova te su uz svoje voditelje polazili zasebne radionice stvaranja glazbe, pjesme, plesa, radionice izrade tradicijskog nakita, kostima, maski i scenografije, te upotrebe usmene književnosti i tradicijskih motiva u izražavanju, kako bi u konačnici sve te elemente objedinili za finalnu online predstavu.

Tako je online predstava naslova ‘Trla baba lan’ doživjela svoju virtualnu premijeru 10. studenog 2021. putem platforme Zoom, te istu možete pogledati na službenoj Facebook stranici Centra tradicijske kulture Varaždin.
Veliki odaziv virtualnih gledatelja potvrda je uspješnice ove online dječje predstave, te naravno i odlična platforma i za predstave ovakvog formata u doglednoj budućnosti – poručuju iz CTK Varaždin.

Ovim putem Centar tradicijske kulture Varaždin poziva sve sudionike da se priključe i ostalim radionicama koje su pripremili za njih, a sve detaljnije informacije možete pronaći na www.ctk-varazdin.hr ili na FB stranici Centra tradicijske kulture – ističe se u priopćenju.

Projekt je sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda (Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.) u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Umjetnost i kultura online“ (referentni broj Poziva: UP.02.1.1.14). Ukupna vrijednost projekta iznosi 382.279,13 kn, dok je razdoblje provedbe projekta veljača-prosinac 2021.

Osnovni cilj projekta je unaprijediti pristup suvremenim kulturno-umjetničkim sadržajima iz područja tradicijske kulture osobama starijim od 54 godina i djeci od 5 -14 godina iz Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije kako bi se pridonijelo njihovom socijalnom uključivanju i smanjenju izoliranosti u okolnostima aktualne pandemije bolesti COVID-19