Nekategorizirano, Stajališta

Gong: Vrijeme je za dopisno glasanje

Gong je u utorak poručio vladajućima da je pravo vrijeme za uvođenje mogućnosti dopisnog, odnosno poštanskog glasanja kao mjere osiguravanja biračkog prava i smanjenja gužvi na biralištima u vrijeme pandemije koronavirusa.

“Građanke i građane, osobito one starije dobi i u samoizolaciji, ne smije se tjerati na lažni izbor između zaštite zdravlja i biračkih prava, a na Vladi je odgovornost da se izbori provedu na način koji neće ugroziti niti jedno od njih”, navodi Gong u priopćenju.

Ta organizacija smatra da je pravo vrijeme za uvođenje mogućnosti dopisnog, odnosno poštanskog glasanja. Izbori se ne bi smjeli održati prije jeseni kako bi se provele potrebne zakonodavne izmjene, a sva nadležna tijela te birači pravovremeno pripremili za sigurno i dostupno korištenje tog novog izbornog instituta.

Ako bi se situacija s pandemijom koronavirusa nastavila i na jesen, realno je za očekivati da bi u samoizolaciji bilo i više od trenutnih oko 12.000 birača, koji ne bi mogli pristupiti biračkim mjestima i ostali bi zakinuti za svoja biračka prava.

Dopisno bi glasanje moglo olakšati izbore za oko 250.000 birača koji su se do sada prije izbora morali posebno registrirati za glasanje u zemlji i inozemstvu, naglašava Gong.

Model dopisnog glasanja treba kontinuirano razrađivati i u konačnici tu vrstu glasanja učiniti dostupnom svima, uz eliminiranje potrebe za fizičkim odlaskom na birališta, osobito u inozemstvu, kaže se u priopćenju.