Nekategorizirano, Svijet

Grčka usporila promet brodara koji prevoze imigrante

Izvor: HINA

Grčke vlasti pozvale su brodare da privremeno prekinu prijevoz migranata i izbjeglica s otoka u Egejskom moru na kopno u sklopu mjera za usporavanje migrantskog vala.

  • Moramo usporiti priljev zbog uskog grla koje je nastalo na kopnu, rekao je ministar za pomorski prijevoz Thororis Dritsas za TV Skai, piše agencija DPA.

Grčke vlasti objavile su da će i brodovi koje su same zakupile za prijevoz migranata mirovati nekoliko dana, javlja Reuters.

Smanjuje se prodaja karata za trajekte kojih će mnogo manje biti poslano na otoke gdje na prijevoz čekaju migranti stigli preko Turske u bijegu od rata na Bliskom istoku.

PRIVREMENO Kako bi se smanjio pritisak na otoke, migranti će biti privremeno smješteni na samim trajektima usidrenima u lukama otoka Lesobs, Chios i Samos.

Prema podacima grčkih vlasti, 20.000 migranata je u Grčkoj, a 4000 čeka na granici.

OŠTRIJE MJERE NA BALKANSKOJ RUTI Usko grlo nastalo je na granici s Makedonijom pošto su zemlje na takozvanoj balkanskoj ruti – Makedonija, Srbija, Hrvatska, Slovenija i Austrija,  pooštrile mjere kontrole i kriterije za propuštanje izbjeglica i migranata čime su razljutile Grčku.

Migranti koji su stigli na kopno svejedno nastavljaju put kroz Grčku prema sjeveru izbjegavajući pretrpane izbjegličke centre u nadi da će uspjeti prijeći granici i nastaviti put prema bogatim zemljama Europske unije.

REZULTAT Čak se i Sirijcima i Iračanima, koji dolaze iz zemalja pogođenih ratom, usporava pristup u EU zbog pooštrenih mjera, a Afganistance, drugu najveću skupinu nakon Sirijaca, makedonske vlasti ne puštaju preko granice.