Nekategorizirano, Svijet

Greenpeace pozvao EU da zabrani privatne avione uoči foruma u Davosu

Greenpeace je pozvao na zabranu letova privatnim avionima, emitera ugljika, uoči godišnjeg Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu koji privlači svjetsku poslovnu i političku elitu.

Europska komisija trebala bi utrti put takvoj regulativi u trenutačnoj reviziji Uredbe o zračnom prometu, navela je ekološka organizacija u petak, u novom apelu uoči sastanka u Davosu.

Očekuje se da će broj kratkih letova privatnim avionima ponovno naglo porasti uoči Svjetskog gospodarskog foruma u švicarskom planinskom odmaralištu idući tjedan.

Prema studiji konzultantske tvrtke CE Delft koju je naručio Greenpeace, 1040 privatnih aviona sletjelo je ili poletjelo iz sedam zračnih luka blizu Davosa tijekom prošlogodišnjeg okupljanja.

Obično se radi o prosječno 540 letova. Stoga se svaki drugi let može pripisati tom sastanku.

“Bogati i moćni hrle u Davos kako bi razgovarali o klimi i nejednakosti. U tom procesu koriste ekološki najštetnije prijevozno sredstvo na svijetu: privatni avion”, rekla je Klara Maria Schenk iz Greenpeacea.

Velik dio zabilježenih letova bio je jako kratak, s više od polovice kraćih od 750 kilometara.

Svjetski gospodarski forum tvrdi da unaprjeđuje međunarodnu klimatsku politiku. Osim brojnih događanja na tu temu, godišnja konferencija također bi trebala biti klimatski neutralna.

Forum stoga izričito preporučuje svojim sudionicima da putuju vlakom i savjetuje im da izbjegavaju kratke letove. (Hina)