Nekategorizirano, Stajališta

Hrvatskoj prijeti opasnost od još većeg derogiranja reproduktivnih prava žena

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Sudionici okruglog stola o pravu na slobodno odlučivanje o rađanju djece ocijenili su u utorak kako je pobačaj na zahtjev žene očigledno postao glavna meta napada na seksualna i reproduktivna prava žena, koji vode neokonzervativne, desničarske i klerikalne snage u hrvatskom društvu, prenosi HINA.

Upozorili su, međutim, da se ukidanjem prava žena na autonomiju, dostojanstvo i izbor otvara put kriminalizaciji žena zbog, primjerice, spontanog pobačaja ili rođenja mrtvog novorođenčeta.

“Žene koje žele pobačaje i koje ih rade percipirane su kao tražiteljice užitka, frivolne i samožive, tako da je priroda pobačaja postala stvar morala i to seksualnog morala”, rekla je na okruglom stolu Branka Galić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Okrugli stol su organizirale CESI i Inicijativa liječnika uz partnerstvo s udrugom Aktiva i uz podršku Platforme 112.

Što se tiče postupaka nositelja reproduktivne politike u Hrvatskoj općenito se, istaknula je, ignorira rasprava i mišljenje struke o modulaciji zakona o rađanju iz 70-ih godina i prijedlogu novog zakona. Nositelji reproduktivne politike se, kaže, u pravilu konzultiraju s nenadležnim institucijama u pogledu donošenja reproduktivnih zakona i politika, a to je u prvom redu Katolička crkva, što Galić smatra regresivnim.

“Hrvatskoj prijeti opasnost od još većeg derogiranja reproduktivnih prava usponom i agresivnim istupima članova pro-life pokreta u Hrvatskoj”, kazala je. Smatra da je nužno poticati teorije samoodređenja u pogledu odgovornih reproduktivnih odluka te da kriterije vrijednosti morala Katoličke crkve kao kriterije postupanja u seksualnosti i reprodukciji treba odbaciti.

Dubravko Lepušić, ginekolog s Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre milosrdnice naveo je da se u EU godišnje obavi oko 1,2 milijuna prekida trudnoće na zahtjev pacijentica, a u Hrvatskoj oko 4500.

Žene u Hrvatskoj dosad nisu imale iskustvo teške borbe za legalizaciju prekida trudnoće jer zakon koji je 1978. iz bivše države prešao u naše zakonodavstvo – u njemu piše eksplicitno pravo na slobodno rađanje djece. “Danas smo se vratili dva, tri ili pet koraka unazad. Danas su žene u poziciji da brane prava stečena prije 40 godina, a moguća podrška liječnika i muškaraca je neprocijenjivo značajna”, naglasio je.

Klinike za pobačaje dezinformiraju o posljedicama prekida trudnoće

Klinika za pobačaje, ističe, nudi dezinformacije o posljedicama prekida trudnoće, primjerice, da će takve žene imati averziju prema seksu ili promiskuitet nakon toga ili ako abortiraju da imaju četiri puta veću mogućnost da umru slijedeće godine. “Radi se o smišljenom dovođenju žena u zabludu, ili bolje rečeno torturi žena”, zaključio je Lepušić.

Daniela Drandić iz Udruge RODA naglasila je da konačnu odluku o roditeljstvu – želi li postati majka ili ne – mora donijeti žena. Najveći problem je, ističe, sustav koji ne funkcionira i ne stavlja ženu i njeno zdravlje i sigurnost u središte pozornosti kao najvažniju stvar, štogod ta žena odlučila.

Navela je da statistika akcije “Prekinimo šutnju” tijekom koje je udruga Roda skupljala iskustva žena tijekom poroda pokazala da jedna od tri žene kaže da joj je iskustvo poroda negativno utjecalo na raspoloženje nakon rođenja djeteta.

Tri od četiri žene moraju ležati za vrijeme trudova ili tijekom poroda, sedam od deset žena su trudovi simulirani pod dripom, a na više od 50 posto žena koje rađaju vaginalno učinjena je epiziotomija – urez međice koji je, kaže, Drandić, u većini slučajeva, nepotreban zahvat tijekom porođaja. U tri od četiri slučajeva ženi se liječnici i liječničko osoblje nije predstavilo ili su im se obraćali u trećem licu, a šest od deset žena tijekom poroda osjećala se kao da zdravstveni djelatnici nemaju za njih strpljenja.