Nekategorizirano, Stajališta

Human Rights Watch kritizirao Bidena i zapadne čelnike zbog slabe obrane demokracije

Human Rights Watch u četvrtak je kritizirao američkog predsjednika Joea Bidena i druge zapadne čelnike zbog slabe obrane demokracije i neuspjeha u suočavanju s klimatskom krizom, pandemijom covida-19, siromaštvom, nejednakostima i rasnim nepravdama.

Za razliku od bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, kojega je izvršni direktor za ljudska prava Kenneth Roth opisao kao “prijateljskog autokrata”, Biden je preuzeo dužnost u siječnju 2021. uz obećanje da će ljudska prava staviti u središte svoje vanjske politike.

“Ali nastavio je prodavati oružje Egiptu, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Izraelu unatoč njihovoj upornoj represiji”, napisao je Roth u godišnjem Svjetskom izvješću Human Rights Watcha, objavljenom u četvrtak.

“Drugi zapadni čelnici pokazali su sličnu slabost u obrani demokracije”, napisao je Roth, imenujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i bivšu njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Roth je također rekao da se tijekom ključnih sastanaka na vrhu “činilo da je Biden izgubio glas kada je u pitanju javno osuđivanje ozbiljnih kršenja ljudskih prava”.

“Američki State Department objavljivao je povremene prosvjede zbog represije u određenim zemljama, a u ekstremnim slučajevima Bidenova administracija uvela je ciljane sankcije nekim odgovornim dužnosnicima, ali utjecajni glas predsjednika često je izostao”, napisao je.

Američki dužnosnici branili su Bidenovu administraciju rekavši da su diplomati često iznosili zabrinutost za ljudska prava stranim čelnicima, uključujući teške razgovore s protivnicima kao što su Kina i Rusija.

“Ako demokracije žele prevladati u globalnom natjecanju s autokracijom, njihovi čelnici moraju učiniti više od ukazivanja na neizbježne nedostatke autokrata. Moraju dati jači, pozitivni argument za demokratsku vladavinu”, istaknuo je Roth. (Hina)