Nekategorizirano, Svijet

Inicijativa mladih za ljudska prava dobitnica nagrade Vaclav Havel za ljudska prava

Regionalna mreža Inicijative mladih za ljudska prava dobitnica je prestižne nagrade Vaclav Havel koju od 2009. dodjeljuje Parlamentarna skupština Vijeća Europe.

Inicijativi mladih za ljudska prava nagrada je uručena danas, na svečanosti u Strasbourgu, a osim Inicijative nagradu je dobio Ilham Tohti, zagovarač i branitelj prava zajednice Ujgura u Kini, dok je Buzurgmehr Jorov, odvjetnik koji je u Tadžikistanu branio i stao u zaštitu brojnih političkih zatvorenika, bio u užem izboru za dodjelu nagrade.

Ivan Đurić, programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji, rekao je na svečanosti dodjele nagrade da će Inicijativa u čitavoj regiji nastaviti raditi na kreiranju budućnosti i društava u kojima se stavovi neće zasnivati na predrasudama i nepouzdanim informacijama, već na osobnim iskustvima i znanju.

„Želimo kreirati regiju u kojoj će biti moguće, prihvatljivo i prirodno za mlade ljude da se upoznaju, putuju i rade zajedno, kreiraju pozitivne promjene u društvima i zaljubljuju se, bez obzira na to iz koje države Balkana dolaze, kao što mladi čine i u čitavoj Europi“, naglasio je Đurić u govoru na dodjeli nagrade.

Nagrada Vaclav Havel za Inicijativu mladih za ljudska prava predstavlja motivaciju da se još snažnije suprotstavi nacionalističkoj retorici kojom čelnici država zapadnog Balkana nastoje narušiti mir u regiji, ali i da kreira još više mogućnosti za građane i građanke da kroz regionalne razmjene i dijalog jačaju suradnju između društava i država regije. Inicijativa će nastaviti poticati i proces suočavanja sa prošlošću, bez kojeg društva u regiji ne mogu postići trajan i održiv mir.

Nagrada Vaclav Havel dodjeljuje se od 2009. godine organizacijama i pojedincima za izvanredan doprinos u području ljudskih prava u Europi i svijetu. Do 2013. godine nagrada je nosila naziv “Nagrada Parlamentarne Skupštine Vijeća Europe za ljudska prava”, nakon čega je preimenovana u “Nagrada Vaclav Havel”, u znak sjećanja na nekadašnjeg predsjednika Čehoslovačke i Češke Republike.

Inicijativa mladih za ljudska prava nagradu Vaclav Havel posvećuje stotinama dosadašnjih aktivista i aktivistkinja, volontera, sudionika i sudionica, kao i ljudima koji su sa nevjerojatnom energijom i znanjem kreirali i vodili Inicijativine programe širom regije više od 15 godina. (Izvor: yihr.hr)