Hrvatska, Nekategorizirano

Austrijska udruga gradnjom kuća pomaže potresom pogođenim obiteljima

Na poticaj Doraje Eberle iz udruge “Bauern helfen Bauern” iz Salzburga počelo je ostvarenje humanitarnog projekta “Kuća nade”, kako bi se izgradnjom drvenih kuća pomoglo obiteljima koje su nakon potresa na području Petrinje ostale bez svojih domova.

Projekt se provodi suradnjom udruge iz Salzburga s udrugom Malteser Hrvatska, fondacijom “Kuća dobrih tonova” iz Sarajeva, Caritasom Sisačke biskupije i Gradom Petrinjom.

Iako je na petrinjskom području već postavljeno osam takvih kuća, službeno je projekt predstavljen u srijedu u Donjoj Bačugi, gdje je već montirana jedna drvena kuća za obitelj Brodar.

Za razliku od kontejnera i kamp kućica, drvene kuće predstavljaju dostojniji i komforniji smještaj, a za neke obitelji mogu biti i trajno rješenje. Već je dogovorena proizvodnja novih kuća, koju će na stradalom području postavljati volonteri.

Kako je podsjetila Doraja Eberle, koja je humanitarnu udrugu “Bauern helfen Bauern” utemeljila sa suprugom Aleksanderom 1992. godine, cilj je udruge bio pomoći Hrvatima na tada ratnom području, a kasnije i stradalnicima u BiH.

Prva je kuća izgrađena u Slanoj pokraj Petrinje, a kasnije na tom području još stotinu kuća. “Prije gotovo 30 godina pomagali smo stanovnicima uz crtu razdvajanja koji su željeli ostati na svojim imanjima. Dosad je na području Petrinje, Odžaka, Banja Luke i Srebrenice izgrađeno više od 1200 kuća”, rekla je Doraja.

Naglasila je da su taj projekt odlučili nastaviti samo dva dana nakon potresa, “kao na velikoj puzzlei pozvali smo sve prijatelje da se udružimo i pomognemo stradalima”.

“O broju kuća koje ćemo postaviti ne želimo govoriti jer ne dajemo obećanja koja možda nećemo ostvariti”, kazala je i najavila početak radova na dvije nove kuće.

Ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije Kristina Radić izrazila je zadovoljstvo što je Caritas uključen u projekt te zahvalila austrijskoj udruzi što se vratila na petrinjsko područje.

Udruzi je zahvalio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, ocjenjujući drvene kuće, koje su zamišljene kao privremene, kao vrijednu nadogradnju u životnom standardu.

Svečanosti najave projekta uz ostale su nazočili veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj Josef Markus Wuketic, predstavnik udruge Malteser Hrvatska grof Georg Eltz i predstavnik fondacije “Kuća dobrih tonova” Namir Porić. (Hina)