Aktualno, Nekategorizirano

Kožarić za Petrinju – humanitarno događanje u Muzeju suvremene umjetnosti

Humanitarna akcija “Kožarić za Petrinju“ za Srednju školu Petrinja koja je teško stradalu u prošlogodišnjem potresu, održat će se 9. listopada u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU).

U sklopu akcije posjetitelji će se od 11 do 23 sata imati priliku pobliže upoznati s djelom umjetnika porijeklom iz Petrinje Ivana Kožarića, putem niza programa, od vođenih tura njegovom retrospektivom, kreativnih radionica za djecu i mlade, do plesa uz glazbeni DJ program na platou Muzeja.

S njima će kroz izložbu prošetati osobe iz domaćeg javnog života i govoriti o ulozi kreativnosti u svakodnevici ili svojem doživljaju Kožarićevih radova.

Bit će tu, među ostalima, glumica Jelena Miholjević, umjetnica Vlasta Delimar, umjetnica i pjevačica Jadranka Ivaniš Yaya, glumac Vili Matula, saborska zastupnica Ivana Kekin, spisateljica Rujana Jeger.

Akciju organizira MSU, udruga Domino/Fond za druge i Zaklada Solidarna, a prihodi od ulaznica i donacije skupljaju se za petrinjsku srednju školu.

Podržat će ju i dobrotvorna inicijativa “Healing Sounds“ (PDV Records), čiji će pokretači Nenad Barić (Funk Guru) i Jan Kinčl biti zaduženi i za glazbu u programu.

Ta je inicijativa uz izdavačku i logističku podršku etikete PDV, okupila domaće producente u dobrotvorni kompilacijski album, od kojega se prihodi doniraju zakladi Solidarna za pomoć stradalima u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Na događaju će biti moguće kupiti vinilno izdanje „Healing Sounds” kompilacije te i na taj način doprinijeti u prikupljanju donacija za Petrinju.

Proglašeni dobitnici nagrade “Ivan Kožarić”

MSU je objavio i da su proglašeni dobitnici nagrada Natječaja za mlade umjetnike “Ivan Kožarić“, koji je proveo Muzej suvremene umjetnosti uz podršku Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, a kojim su osigurana sredstva za otkup radova autora do 35 godina starosti.

Riječ je o pripadnicima umjetničke scene koji su posebno pogođeni smanjenjem broja kulturnih programa i nemogućnošću prezentacije vlastitog stvaralaštva uslijed pandemije i potresa. Pobjednički radovi otkupljuju se za fundus i online platforme MSU, a ukupni fond nagrada iznosi 100 tisuća kuna.

Prvu nagradu (30 tisuća kuna) osvojio je Luka Kedžo za rad “Tko tu živi dva“, drugu Matej Vuković za “Nakon nedjeljnog ručka“ (25 tisuća), a treću Lana Stojićević za “Betonicus“ (20 tisuća).

Posebna nagrada “Kožarić Digital“ za najbolje digitalno umjetničko djelo pripala je Dini Karadžić za projekt “Pivilion“ (25 tisuća kuna).

Ta nagrada potiče suvremenu digitalnu umjetnost, čija prezentacija na online platformama MSU omogućuje njihovu širu percepciju, a kriteriji za odabir bili su inovativnost i kreativnost stvaralaštva te umjetnička vrijednost.

Članovi žirija nagrade bili su Radmila Iva Janković, viša kustosica MSU i voditeljica Ateliera Kožarić, Daniela Bilopavlović Bedenik, viša kustosica MSU i Nikola Stojadinović, savjetnik u Gradskom uredu za kulturu.

Kako je žiri obrazložio, poticaj za nastanak začudnih objekata Luke Kedže arhiva je odbačenih predmeta koje pronalazi u neposrednoj blizini propadajuće tvornice Paromlin, dok Matej Vuković u svom radu na jednostavan i nadasve humorističan način povezuje skulpturalni oblik s refleksijom o raspoloženju.

Lanu Stojićević su za “Betonicus” inspirirali neohistoricistički elementi divlje gradnje koji su sveprisutni u našem “morskom pojasu“, dok “Pivilion“ Dine Karadžić predstavlja platformu koja umjetnicima pruža dragocjeni prostor slobode.(Hina)