Nekategorizirano, Stajališta

Čuvamo naš park: 77 posto ispitanika protiv gradnje crkve u parku

prosvjedni skup “Obrani park, obrani grad” u Parku Trnjanska Savica, 10.09.2016 , foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk
Prosvjedni skup “Obrani park, obrani grad” u Parku Trnjanska Savica, 10.09.2016 , foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/ zk

Čak 77 posto stanovnika zagrebačke Savice protivi se izgradnji crkve u Parku Trnjanska Savica, pokazalo je istraživanje koje je za inicijativu Čuvamo naš park proveo GfK Centar za istraživanje tržišta početkom studenog, prenosi HINA.

GfK je anketu proveo na uzorku od nasumično odabranih 200 ispitanika iz različitih dobnih i spolnih skupina te zaposlenih, nezaposlenih i umirovljenika.

“Čak 77 posto ispitanika izjasnilo se protiv gradnje crkve u parku i time jasno pokazalo da akcije pokrenute od inicijative Čuvamo naš park imaju podršku stanovnika ovog zagrebačkog kvarta. Ovaj podatak također oslikava u kojem opsegu gradska vlast na čelu s gradonanačelnikom zanemaruje javni interes i mišljenje građana i struke”, stoji u priopćenju Inicijative.

Ocjenjuju da je istraživanje potvrdilo da je podjela na zagovornike i “protivnike” crkve umjetno inscenirana budući da je čak 72 posto ispitanika katoličke vjeroispovijesti protiv gradnje u parku. Pitanje “U kojoj mjeri biste podržali gradnju crkve na Savici na nekoj drugoj lokaciji, odnosno izvan prostora parka” donijelo je 85 posto odgovora podrške.

Na upit u kojoj mjeri se koriste zelene površine na Savici (za šetnju, igru s djecom, trčanje, uživanje u prirodu) 64 posto odgovora glasilo je “Često/Koliko vrijeme dozvoljava” i 32 posto “Koristim povremeno, mogla/mogao bih i više”, što pak, navodi Inicijativa, pokazuje veliku potrebu gusto naseljenog naselja za parkovima i ostalim zelenim površinama.

Ističu i da se radi o zasad jedinom službenom istraživanju javnog mnijenja stanovnika kvarta koje se dosad čulo i vidjelo kroz potpisanu peticiju i veliki prosvjedni skup “Obrani park, obrani grad” održanim 10. rujna te podsjećaju da se tamo okupilo čak 3500 građana, a 2232 potpisalo peticiju protiv gradnje u parku.

“Ovo istraživanje Inicijativi predstavlja vrlo vrijedan podatak u ostvarenju svojeg jedinog cilja – očuvanja parka u sadašnjem obliku i pronalasku alternativne lokacije za izgradnju crkve na zadovoljstvo svih stanovnika Savice”, zaključuje se u priopćenju.