Nekategorizirano, Svijet

Izložba o američkom snu u British Museumu u Londonu

P-FAH-H6077130British Museum u Londonu jednu od prvih velikih izložbi u novoj kalendarskoj godini odlučio je posvetiti ključnom umjetničkom svjedočanstvu promjenama koje su obilježile posljednjih šest desetljeća američke povijesti – grafici, na izložbi “Američki san, od popa do danas”, koja se otvara u ožujku u tome muzeju.

Tijekom proteklih šest desetljeća Sjedinjene Američke Države potvrdile su svoj status svjetske velesile, a društvo “zemlje slobodnih i doma hrabrih” obilježile su brojne socijalne i političke promjene, praćene snažnim tehnološkim napretkom, stoji u najavi izložbe na mrežnim stranicama muzeja.

To je ujedno i najdinamičnije i najturbulentnije razdoblje američke povijesti, obilježeno brojnim prijelomnim događajima, od ubojstva predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja u studenome 1963., preko misije Apollo 11 koja je u srpnju 1969. odvela čovjeka na Mjesec, te Vijetnamskog rata, do epidemije AIDS-a i korjenitih promjena rasnih i rodnih politika.

Odgovarajući na glavna obilježja svojega vremena, američki su umjetnici posegnuli za grafikom kao ključnim medijem posredovanja umjetničke reakcije na događaje i promjene kojima svjedoče, proizvevši golemu količinu izuzetno ambicioznih grafičkih djela.

Počevši od eksplozije pop arta u 60-tim godinama prošloga stoljeća do danas, izložba će predstaviti radove nekih od najcjenjenijih američkih umjetnika, od Andyja Warhola, Jaspera Johnsa i Roberta Rauschenberga do Eda Rusche, Kare Walker i Julie Mehretu.

Svi su oni hrabro eksperimentirali s grafičkom umjetnošću, pronalazeći inspiraciju u svijetu koji ih okružuje – oglašavanju na jumbo-plakatima, globalnoj politici, Hollywoodu i predmetima iz domaćinstva.

“Kao pandane svojim slikama i skulpturama stvarali su izuzetno originalne grafike, a upravo je medij grafike i pomogao njihov rad približiti široj i raznolikijoj publici. Bogata inventivnost i tehnička dosjetljivost njihova izražavanja u grafičkoj umjetnosti odražava moć i utjecaj Amerike u tome razdoblju, a brojna se djela također bave dubokim podjelama i danas prisutnima unutar društva”, stoji u najavi.

Izložba, koja će biti otvorena od 9. ožujka do 18. lipnja, po prvi će puta predstaviti javnosti izvanrednu zbirku američke moderne i suvremene grafičke umjetnosti British Museuma, kao i važna grafička djela toga razdoblja iz drugih svjetskih muzeja i privatnih zbirki.

“Jednak je broj američkih snova koliko je i samih Amerikanaca. Ta velika nova izložba predstavit će 60 godina izvanredne povijesti jedne supersile očima umjetnika”, poručuju iz muzeja.