Aktualno, Nekategorizirano

Ženijalni dani u povodu Dana žena u 32 neovisna hrvatska kina u 27 gradova

zenijalni-dani– Četvrto izdanje Ženijalnih dana, filmske manifestacije koja će se u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača, održati od 8. do 11. ožujka diljem Hrvatske, donosi četiri filma iz recentne ‘ženske’ ili ‘feminističke’ filmske produkcije, prenosi Hina.

U povodu Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, Ženijalni dani održat će se u 27 gradova, od kojih tri na otocima, u ukupno 32 neovisna kina.

“U osmomartovskom raspoloženju ponavljamo najvažnije lekcije iz prvog – Sufražetkinje i drugog – Božja volja vala feminizma, sa skokom na pop kulturu osamdesetih godina i njezinu kraljicu, Whitney Houston, u filmu Whitney: Biti svoja (2017.) sve do Isabellinog sunca, najnovijeg ostvarenja kultne francuske redateljice Claire Denis, jedne od najprominentnijih ženskih glasova europske kinematografske današnjice”, ističe se u najavi.

Iz Švicarske stiže ‘feel good’ komedija o vrlo ozbiljnoj temi, film “Božja volja” redateljice Petre Volpe o kućanici iz malenog sela koja mora naučiti kako postati predvodnica lokalnih sufražetkinja.

Godina je 1971., cijeli svijet drmaju posljedice seksualne revolucije, a u ostatku Europe žene ravnopravno sudjeluju u društvenom i političkom životu, no u uređenoj i bogatoj Švicarskoj žene još nemaju pravo glasa, niti sudjeluju u politici.

To nagrađivano ostvarenje imalo je hrvatsku premijeru na otvorenju prošlogodišnjeg izdanja Zagreb Film Festivala.

Dokumentarni film “Whitney: Biti svoja” Nicka Broomfielda i Rudija Dolezala, koji se prikazuje i na ovogodišnjem ZagrebDoxu, zalazi iza kulisa javnog života pjevačice na vrhuncu slave i prikazuje okolnosti koje su doprinijele prekidu njezine karijere i preranoj smrti 2012. godine.

U dokumentarcu koji otkriva dosad nepoznate detalje o njezinoj tragičnoj sudbini otkriva kako pjevačica koja je bila češće na vrhovima top-lista nego sami Beatlesi, zapravo nikad nije imala privilegiju biti slobodna i vjerna sama sebi.

“Isabellino sunce”, od kritike izvrsno ocijenjenoj romantičnoj komediji, vrlo neobičnom žanru za inače vrlo političnu i angažiranu redateljicu kao što je Claire Denis, najavljeno je, mapiraju se prolazni trenuci užitka i emocionalnih zamki žene u tzv. srednjim godinama.

Glavna junakinja filma, koju glumi Juliette Binoche, slikarica je u svojim pedesetim godinama, vodi svoju galeriju, ima uspješnu karijeru, razvedena je i ima dijete.

Neprestano se sapliće iz afere u aferu s muškarcima različitih karaktera, bračnih statusa, godina i neuroza, kojima je zajedničko samo to da nemaju baš ništa zajedničko s njom.

Film je premijerno prikazan u Cannesu gdje je otvorio prestižnu Directors’ Fortnight sekciju i osvojio SACD nagradu.

Na vremena rane feminističke borbe, razdoblja borbe britanskih sufražetkinja za pravo glasa i njihovom okretanju nasilju kao jedinom putu prema promjenama podsjetit će film “Sufražetkinje” redateljice Abi Morgan.

U filmu glume holivudske zvijezde, Meryl Streep i Helena Bonham Carter, a u glavnoj ulozi je Carey Mulligan, jedna od najzanimljivijih britanskih glumica mlađe generacije, u ulozi mlade izmučene pralje koja se priključuje sufražetskom pokretu čije su članice bile spremne izgubiti sve na putu do promjena.

Ženijalne dane organizira Kino mreža uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a održavaju se diljem Hrvatske, od Čakovca i Daruvara do Imotskog i Komiže. U Zagrebu filmovi se prikazuju u Art-kino Metropolis, kinu Europa, Kinoteci, kinu Tuškanac, MM centru.