Aktualno, Nekategorizirano

Dokukino KIC: Nagrađivane dokumentaristice za Međunarodni dan žena

Dokukino KIC u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena od 6. do 8. ožujka donosi program posvećen nagrađivanim dokumentaristicama, s filmova različitih tema i pristupa kojima je zajedničko što portretiraju žene koje se bune protiv društvenog poretka.

Program u petak otvara biografski dokumentarac “Vita Activa: Duh Hannah Arendt” Ade Ushpiz, o jednoj od najutjecajnijih političkih teoretičarki 20. stoljeća, čija su razmišljanja o prirodi zla, položaju izbjeglica i opasnosti svih ideologija danas aktualnija nego ikada, najavljeno je iz Dokukina.

Za film o ženi koja je šezdesetih izazvala veliki skandal kada je, pišući o nacistima, iznijela svoj subverzivni koncept “banalnosti zla“, redateljica je osvojila nagradu na filmskom festivalu u Santa Barbari.

Nakon projekcije održat će se razgovor o životu i radu Hannah Arendt u kojem sudjeluju profesor Zoran Kurelić i profesorica Nadežda Čačinovič.

Slijede dva dokumentarna portreta u čijem su fokusu odvažne i nepokolebljive junakinje – “Kada dođu svinje” srpske redateljice Biljane Tutorov i “Zarobljena žena” mađarske redateljice Bernadett Tuza-Ritter.

Prvi je intimistička dokumentarna priča u kojoj autorica kroz priču o svojoj baki aktivistici s humorom progovara o temama građanskog i političkog djelovanja te individualnoj borbi za društvene promjene.

Film je imao hrvatsku premijeru na Subversive Film Festivalu a prikazan je na nizu prestižnih međunarodnih festivala na kojima je opetovano nagrađivan.

“Zarobljena žena” govori o suvremenom ropstvu na temelju sudbine žene koja već 10 godina radi kao sluškinja jedne obitelji 20 sati dnevno bez plaće, bez kreveta, dokumenata i slobodnog kretanja.

Prisutnost kamere pomaže joj da shvati da nije potpuno sama te tijekom snimanja skuplja hrabrost i s redateljicom osmišljava plan bijega.

Hrvatsku premijeru imao je na prošlogodišnjem ZagrebDoxu gdje je osvojio nagradu Movies that Matter, a bio je nominiran i za ‘europskog Oscara’ za najbolji dokumentarac.(Hina)