Nekategorizirano, Svijet

Kineski branitelj za ljudska prava osuđen na 4,5 godina zatvora

Foto: EPA
Foto: EPA

– Istaknutog odvjetnika za ljudska prava Wang Quanzhang sud u istočnoj Kini osudio je u ponedjeljak na četiri i pol godine zatvora zbog “potkopavanja državne vlasti”, prenosi Hina.

Wang, koji brani političke aktiviste, žrtve zapljena zemljišta i članove zabranjenoga duhovnog pokreta Falung Gonga, uhićen je zajedno s više od 200 odvjetnika za ljudska prava i aktivista u širokoj operaciji koja je počela u srpnju 2015.

Wang je bio posljednji u skupini kojemu se sudilo. Više od tri godine koliko je u zatvoru, njegovi najbliži nisu znali ni je li živ.

Njegova supruga Li Wenzu držana je u kućnom pritvoru i u više navrata vlasti su je spriječile da prosvjeduje protiv njegova zatvaranja.

Presuda je u ponedjeljak izazvala kritike aktivista za ljudska prava.

“Današnja presuda velika je nepravda”, rekla je Doriane Lau, istraživačica u Amnesty Internationalu za Kinu. “Strašno je da je Wang Quanzhang kažnjen za miroljubivo zauzimanje za ljudska prava”.

Wang je radio za, sada zatvorenu, pravničku tvrtku Fengrui u Pekingu, koja je poznata po preuzimanju teških slučajeva te zastupanju disidenata uključujući umjetnika Ai Weiweia. On se suočio s najvećom kaznom doživotnog zatvora, a bit će mu oduzeta i njegova politička prava na pet godina, prema sudskoj presudi.

Zatvaranje branitelja za ljudska prava u Kini dio je gušenja aktivizma i slobodnog govora pod predsjednikom Xijem Jinpingom.