Nekategorizirano, Svijet

Kina upozorava aktiviste da ne obilježavaju godišnjicu smrti disidenta Liua Xiaoboa

Foto EPA
Foto EPA

Kina je upozorila pristaše pokojnog dobitnika Nobelove nagrade za mir, disidenta Liua Xiaboa, da ne obilježavaju u petak godišnjicu njegove smrti, dok su se aktivisti za ljudska prava u Hong Kongu već okupili kako bi održali živim sjećanje na njega.

U Hong Kongu, bivšoj britanskoj koloniji koja je vraćena Kini 1997., dvadesetak ljudi odjevenih u crno i bijelo okupili su se na mimohodu i došli do ureda predstavnika Pekinga kako bi obilježili godišnjicu smrti Liua.

Oni su nosili plakate s fotografijom nasmiješenog disidenta kao i plakate na kojima se poziva na oslobađanje Qina Yonmina, također disidenta koji je zatvoren u utorak.

Pristaše Liua u Kini rekle su da nisu uspjele organizirati veće obilježavanje godišnjice njegove smrti jer su kineske vlasti odvele istaknute disidente iz gradova, što je uobičajena praksa za vrijeme nekih politički osjetljivih zbivanja.

Liu (61) je umro prošle godine u bolnici u sjevernome gradu Shenyangu gdje je primljen u terminaloj fazi raka jetre nakon što mu nije dopušteno da ode na liječenje u inozemstvo.

U lipnju prošle godine prebačen je u bolnicu iz zatvora, u kojem je od 2009. služio kaznu od 11 godina zbog “poticanja na subverziju” nakon što je kao suautor sudjelovao u izradi Povelje 08, dokumenta što ga je 2008. potpisalo 300 intelektualaca, kojim se poziva na demokratsku i pravnu državu u Kini, jednostranačkoj zemlji kojom vlada moćna Komunistička partija.

Nobelovu nagradu dobio je 2010. za “dugu nenasilnu borbu za temeljna ljudska prava u Kini”, kako je tada obrazložio norveški Odbor za dodjelu Nobelove nagrade. Dolazak na dodjelu nagrade onemogućen mu je.

Liu Xiaobo bio je jedan od istaknutih sudionika i vođa prosvjeda na trgu Tiananmen 1989.

Njegova udovica Liu Xia oslobođena je prije tri dana nakon osam godina kućnog pritvora i otputovala je u Berlin.