Nekategorizirano, Svijet

Nobelova nagrada za mir bjeloruskim, ruskim i ukrajinskim aktivistima za ljudska prava

Berit Reiss-Andersen, čelnica Nobelovog odbora, objavljuje dobitnika ovogodišnje nagrade za mir na Nobelovom institutu u Oslu, Norveška, 7. listopada 2022. Foto: EPA

Bjeloruski, ruski i ukrajinski aktivisti za ljudska prava, Ales Bijalijacki, organizacija Memorial i Centar za građanske slobode, dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, objavio je u petak u Oslu Norveški Nobelov odbor.

Bjeloruski borac za ljudska prava Ales Bijalijacki, koji je trenutačno u zatvoru, ruska organizacija za ljudska prava Memorial i ukrajinska organizacija Centar za građanske slobode, dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir.

“Ovogodišnji dobitnici predstavljaju građansko društvo u svojim zemljama. Mnoge godine promoviraju pravo da se kritizira vlast i štite temeljna ljudska prava građana”, obrazložio je Norveški Nobelov odbor.

“Iznimno se trude dokumentirati ratne zločine, kršenja ljudskih prava i zloupotrebe vlasti. Zajedno demonstriraju važnost građanskog društva za mir i demokraciju”. (Hina)