Nekategorizirano, Svijet

Klimatske promjene posebno opasne u Pakistanu – Amnesty International

Stanovnici Pakistana posebno su ranjivi na toplotne udare koje izazivaju klimatske promjene, upozorio je Amnesty International (AI) povodom Svjetskog dana okoliša, pozivajući bogatije zemlje da priskoče u pomoć.

Mnogi Pakistanci previše su siromašni da bi si mogli priuštiti zaštitu od visokih temperatura, utvrdio je AI u izvješću.

Liječnici primjećuju sve više slučajeva toplotnog udara, vrtoglavice i otežanog disanja i sve više pacijenata mora se liječiti na hitnom prijemu, ističe udruga.

Stručnjaci istodobno strahuju da će zbog klimatskih promjena ekstremni vremenski događaji biti sve češći. Prošlo proljeće bilo je u Pakistanu posebno vruće, s rekordnim temperaturama koje su se u gradu Džakobabadu u svibnju popele na 51 stupanj.

Ljeto je pak donijelo rekordne oborine i poplave u trećini zemlje.

Mnogi građani s niskim primanjima rade na otvorenom, čak i na ekstremnoj vrućini, što znači da su posebno ranjivi na klimatske promjene, objašnjavaju u Amnesty Internationalu.

Više od 40 milijuna stanovnika nema istodobno pristup struji, što znači da se ne mogu poslužiti klima-uređajima ni ventilatorima.

Marginalizirane društvene skupine izložene su po život opasnim posljedicama klimatskih promjena, a temperature će i dalje rasti, upozorila je zamjenica regionalnog direktora Amnesty South Asia Dinushika Dissanayake.

AI je pozvao pakistansku vladu da sroči plan za gradove koji će zaštititi stanovnike od visokih temperatura.

Bogate zemlje trebale bi pak smanjiti emisiju štetnih plinova i pomoći Pakistanu da se prilagodi klimatskim promjenama, poručuju iz Amnesty Internationala, istaknuvši da je pakistanski udio u svjetskoj emisiji zanemariv. (Hina)