Nekategorizirano, Svijet

Koalicija za REKOM poziva na rješavanje sudbina 10 tisuća nestalih osoba

U povodu Međunarodnog dana nestalih osoba, Koalicija za REKOM pozvala je na zajedničko rješavanje sudbina više od 10 tisuća nestalih u ratnim zbivanjima na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova, istaknuvši da su ove godine identificirani posmrtni ostaci samo 85 osoba.

Mreža organizacija civilnog društva koje se zalažu za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava (REKOM) počinjenim na teritoriji bivše Jugoslavije, u petak je pozvala na rješavanje pitanja 10.617 nestalih osoba.

U povodu Međunarodnog dana nestalih koji se obilježava 30. kolovoza, pozvali su vlade država bivših članica Jugoslavije, na pokretanje zajedničke akcije rješavanja sudbina nestalih na području Hrvatske, BiH i Kosova.

“Preduvjet je tome da vladine komisije prestanu istupati kao glasnogovornici interesa političkih stranaka na vlasti, te da se prema svim žrtvama odnose jednako važno”, stoji u njihovom priopćenju.

Iz te mreže upozoravaju da su ove godine identificirani posmrtni ostaci samo 85 osoba, i to 60 nestalih u ratu u BiH i 25 nestalih na području Hrvatske, što prema njihovu mišljenju, ukazuje na opstrukciju rješavanja teškog nasljeđa zajedničke prošlosti.

Ocijenili su zabrinjavajućom praksu nepokretanja ekshumacije poznatih lokacija masovnih grobnica.

“Ima ozbiljnih indicija da određene državne institucije, kao što su Ministarstvo obrane Republike Srbije, i zapovjednici ratnih formacija raspolažu podacima o većem broju lokacija masovnih grobnica ali da se te informacije čuvaju u okviru službenih tajni i privatnih arhiva”, navode iz Koalicije za REKOM.

Posebno su upozorili na to da je pitanje nestalih u vezi s ratom na Kosovu ekstremno politizirano, ustvrdivši da je civilizacijska perspektiva i humanitarna dimenzija tog problema potpuno izgubljena.

“Političari i lideri udruženja žrtava povećavaju broj nestalih iz svoje etničke zajednice, provladini mediji pojačavaju uvjerenje da su samo jedni žrtve, a drugi zločinci”, navode.

Naveli su da prema podacima Fonda za humanitarno pravo, na Kosovu još uvijek nije poznata sudbina 1,669 osoba nestalih u ratnim zbivanjima, od kojih je 1100 Albanaca, 419 Srba i 150 ostalih.