Nekategorizirano, Svijet

Komisija “šokirana” viješću o testiranju štetnosti ispušnih plinova na ljudima i životinjama

EPA/CLEMENS BILAN
EPA/CLEMENS BILAN

– Europska komisija je “šokirana” saznanjem da je njemačka automobilska industrija financirala pokuse o istraživanju štetnosti ispušnih plinova na ljudima i životinjima, izjavio je u utorak glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas.

“Šokirani smo tim vijestima, kao i svi drugi. Primamo na znanje da će njemačke vlasti istražiti to pitanje i nadamo se da će to učiniti. Na nacionalnim je vlastima da to hitno istraže”, rekao je Schinas.

Njemački mediji su u ponedjeljak objavili da su Volkswagen, Daimler i BMW financirali israživačku skupinu koja je na ljudima i životinjama provjeravala posljedice udisanja dušičnog monoksida.

List Stuttgarter Zeitung piše da je istraživanje je naručila Europska istraživačka grupa za okoliš i zdravlje u transportnom sektoru (EUGT).

List navodi da je 25 mladih ljudi više sati udisalo različite doze ispušnih plinova u institutu u sastavu Sveučilišta u Aachenu.

Istraživanja je provela ista organizacija koja je sponzorirala i pokus s majmunima prisiljenima udisati otrovne ispušne plinove iz zagađujućih Volkswagenovih dizelaša, opremljenih nezakonitim softverom za krivotvorenje podataka o emisiji štetnih ispušnih plinova.