Nekategorizirano, Svijet

Europski parlament za globalnu zabranu ispitivanja na životinjama u kozmetičke svrhe

foto FaH/ Prijatelji životinja
foto FaH/ Prijatelji životinja

Nakon što je ispitivanje kvalitete kozmetičkih proizvoda na životinjama zabranjeno je u Europskoj uniji, a zastupnici u Europskog parlamentu u četvrtak su zatražili i da ostale države učine isto, izvijestio je Europski parlament, prenosi Hina.

U novoj rezoluciji usvojenoj 3. svibnja zastupnici u Europskom parlamentu pozivaju na globalnu zabranu ispitivanja kozmetičkih proizvoda na životinjama te na zabranu prodaje takvih kozmetičkih proizvoda prije 2023.

Rezolucija poziva Europsku uniju da bude predvodnik u borbi za globalnu zabranu unutar okvira UN-a te da se postojeće stroge zabrane ne ublaže kroz trgovinske pregovore ili pravila Svjetske trgovinske organizacijem navodi se na portalu Europskog parlamenta.

Zastupnici pozivaju države članice da se koriste svojim diplomatskim mrežama kako bi izgradile koaliciju u okviru UN-a za potporu globalnoj zabrani ispitivanja na životinjama u kozmetičkoj industriji.

Ispitivanje na životinjama nezakonito je u Europskoj uniji od 2004. za gotove kozmetičke proizvode te od 2009. za sastojke u kozmetici. Postupno je također zabranjeno reklamiranje proizvoda koji sadrže sastojke testirane na životinjama.

U EU-u je prodaja kozmetičkih proizvoda ispitanih na životinjama zabranjena od 2013. a zastupnici ističu da to nije spriječilo uspjeh europske kozmetičke industrije koja osigurava oko dva milijuna radnih mjesta, te da je potencijal za razvoj tog sektora u inovacijama i istraživanju te razvoju alternativnih metoda.

Oko 80 posto zemalja u svijetu, međutim, i dalje dopušta ispitivanje na životinjama i stavljanje na tržište kozmetičkih proizvoda koji su ispitani na životinjama.

Prema istraživanju Eurobarometra iz 2016. 90 posto građana EU-a slaže se da standardi za dobrobit životinja trebaju biti prepoznati svugdje u svijetu, a 89 posto kaže da EU treba učiniti više u promociji razumijevanja važnosti dobrobiti životinja na međunarodnom planu, podsejća Europski parlament.