Aktivizam, Nekategorizirano

Liburnia Film Festival u znaku brodogradnje

Ovogodišnji, 17. Liburnia Film Festival, što će se od 26. do 30. kolovoza održati na maloj Ljetnoj pozornici u Opatiji, u konkurenciji će prikazati 19 recentnih hrvatskih dokumentaraca od kojih će čak četiri imati svjetske premijere. Bit će to filmovi »Baka« Borne Zidarića, »Hipokritovi sinovi« Antona Mezulića, »Nihilist« Renate Lučić i »Pluf!« Elvisa Lenića. U programu je i više od 10 filmova izvan konkurencije i u off programu što, zajedno s edukacijama, razgovorima o filmu te glazbenim programom, ovu »staru damu« među festivalima čini razlogom dolaska brojnih filmofila u Opatiju na izmaku ljeta, naglasile su na jučerašnjoj pressici četiri žene LFF-a – izvršna direktorica Jelena Androić, Petra Blašković iz Ureda za goste, producentica Tamara Baraba i Ivana Rubeša iz Odnosa s javnošću.

Autor: Danijela Bauk, Novi list

– Iduće godine postajemo punoljetni. Drago nam je da sve više autora dokumentarnih filmova biraju upravo Liburnija Film Festival za premijere svojih filmova. Nadalje, domaći se dokumentaristi sve više upuštaju u eksperimentiranje s formom, odnosno spajaju dokumentarnu i druge forme, poput igranog ili animiranog filma, naglasila je Jelena Androić.

A čime su se hrvatski dokumentaristi bavili protekle godine?

– Društvenim promjenama u hrvatskom društvenom tkivu, jer dokumentarni filmovi vrijedan su svjedok vremena, svojevrsna »proširena« vijest. Tema 17. izdanja festivala posrnula je hrvatska brodogradnja, pri čemu se misli na recentna događanja u Uljaniku i 3. maju. Zbog njihove nemjerljive važnosti za hrvatsko društvo i lokalnu zajednicu, festival koji i u svom logotipu nosi znak broda, izvan konkurencije će prikazati nekoliko filmova na temu brodogradnje, te tako iskazati bar simboličnu posvetu, naglasila je Androić.

Crtice iz života
Među 19 naslova u konkurenciji, publika će imati priliku pogledati nagrađivani film Gorana Devića »Na vodi«, koji kroz različita lica portretira autorov rodni Sisak. Opservacijski dokumentarac »Susjedi« Tomislava Žaje također je već nagrađivan, a prati štićenike Doma za psihički bolesne osobe u Osijeku čiji je ravnatelj pokrenuo proces zatvaranja doma i uključivanja njegovih stanara u zajednicu. »Da je meni ono što mi nije« redateljice Višnje Skorin, koji će na LFF-u imati hrvatsku premijeru, portretira 50-godišnju Sandru Jurak – nekadašnju estradnu radnicu, pa zaposlenicu HTV-a, pa čistačicu i skrbnicu za starije osobe… koja se odlučuje vratiti glazbi i to težim putem – kroz reality show. Ljubitelji punka i KUD Idijota bit će zadovoljni, jer je u programu i biografski dokumentarac »Tusta« Andreja Korovljeva. Novi film LFF-ovoj publici poznate redateljice Renate Lučić »Nihilist« donosi portret stanovitog Lampe koji je napustio »normalan« život te se prepustio neradništvu, a također novi film lanjskog dobitnika posebnog priznanja žirija Josipa Lukića »Doplovit će Rex« portretira majku troje djece koja većinu godine provodi daleko od doma, na kruzeru.

U programu je i nekoliko crtica iz života. Lanjski pobjednik festivala Elvis Lenić dolazi s filmom »Pluf!« o osebujnoj »sportskoj« disciplini koja se 1. maja tradicionalno održava u Limskom kanalu. David Lušičić u »Fajrontu« oslikava tragični rasplet događaja između dvoje ljudi koje je spojila noć. Tomislav Đurinec u »Doma za Božić« kameru je okrenuo k svojoj obitelji, kojoj se »autao«, Mladen Stanić je u »Glava u balunu« crticom sa splitskog igrališta prikazao koliko je seksizam duboko upisan u normativni kod našeg društva, dok Borna Zidarić u filmu »Baka« prati svoju obitelj u rekonstrukciji zadnjih dana života pokojne bake.

Morski triptih
Nekoliko filmova u programu poigralo se formama i žanrovima. Autorice Martina Meštrović i Tanja Vujasinović u hibridu dokumentarca i animiranog filma tew kroz prizmu feminizma, filmom »Mačka je uvijek ženska« odaju hommage svojoj profesorici i jednoj od najznačajnijih hrvatskih kiparica Mariji Ujević Galetović. Renata Poljak, koja je snovitim filmom »Još jedan odlazak« popratila potapanje broda Vis Jugoslavenske mornarice i njegovo pretvaranje u turističku atrakciju u podmorju blizu Brijuna govori o osobnoj i kolektivnoj memoriji i zaboravu. Likovna umjetnica Neli Ružić, autorica filma »Nigdina«, uspoređuje kako je vrijeme tretiralo dvije skulpture postavljene na području tvrđave Klis – njenu skulpturu, i spomenik jugoslavenskog arhitekta i umjetnika Bogdana Bogdanovića. S potonja dva filma svojevrstan morski triptih čini dokumentarac »Lavovi Visa« Nicola Bongiorna koji u avanturističkoj maniri spaja ronjenje na dah i jadranske mitove.

Nezaobilazne političko-društvene teme direktno adresiraju filmovi »Hipokritovi sinovi« Antona Mezulića, zabilješka pokušaja da Sveučilište u Zagrebu postane »mjesto biblijskih vrijednosti«, zatim »U slučaju rata« Jana Geberta, češko-hrvatska koprodukcija o slovačkoj paravojnoj skupini koja uz prešutno odobravanje vlasti u svoje redove regrutira stotine tinejdžera, te dva jednominutna filma Zvonimira Rumboldta – »Izlazak radnika iz tvornice« i »Ulazak vlaka u stanicu« koja, oba snimljena kao reminiscencije uradaka izumitelja kinematografa braće Lumiere, upozoravaju da u Hrvatskoj danas gotovo pa nema tvornica iz kojih radnici mogu izaći niti vlakova koji u stanicu mogu ući.

Izvan konkurencije
I program izvan konkurencije prilično je bogat.

– Osim što ga čine već spomenuti filmovi posvećeni brodogradnji, tradicionalno ga čine i filmovi u produkciji Restarta – novi film Katerine Dude »Strujanja«, te filmovi nastali na Školi dokumentarnog filma – »Mjesto za bijeg« Lucije Ane Ilijić i »Sigurno mrtvi« Ivana Grgura. Na Ljetnoj pozornici bit će prikazan i »Gurati naprijed« riječkog autora Mirka Žorža koji je popratio igrače košarke u invalidskim kolicima, a program će svečano zatvoriti mali filmski biser, eksperimentalni film »Automati želja« Alda Paquole iz 1978., ovogodišnjeg dobitnika nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara Vladimir Vuković za životno djelo, zaključila je Androić.

U Vili Antonio, na drugoj festivalskoj lokaciji, izvan konkurencije bit će prikazano još i 12 petominutnih vinjeta o malih hrvatskim mjestima.

– »Kartoline« nekoliko autora, dok koncept potpisuje Igor Bezinović, vinjete su o životu u malim mjestima, koje govore specifičnim dijalektima. Tu je i »Poštovana predsjednice« Daniela Pavlića, »Prijateljstvo s Trokutom« Vladimire Spindler, te »Yalla Yalla«Marka Paradžika. Naravno, tu i dvije filmske radionice, ona namjenjena najmlađima do 10 godina »Film za početnike«, te ona za srednjoškolce i starije »Prvi put snimam« u suradnji s Filmaktivom. Nastavljamo i s praksom druženja s autorima i to u Parku Angelina, kazala je Petra Blašković i dodala da su ulaznice već u prodaji preko sustava mojekarte.hr te na blagajni Festivala Opatija.

Tko je tko
Liburnia Film Festival organizira Udruga Liburnia Film Festival. Suorganizatori su udruge Restart i Delta, partner je Festival Opatija, a festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Zaklada Kultura nova, Grad Opatija, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Primorsko-goranska županija, INA d.d., Turistička zajednica Grada Opatije i drugi podupiratelji.

Biser za kraj
Program će svečano zatvoriti mali filmski biser, eksperimentalni film »Automati želja« Alda Paquole iz 1978., ovogodišnjeg dobitnika nagrade Hrvatskog društva filmskih kritičara Vladimir Vuković za životno djelo