EHO, Nekategorizirano

Lijepa frizura razveselila korisnike Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka

U sklopu projekta “Pametna udruga – pokretač promjena u zajednici” prošli tjedan (27.10.2023.) Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka za svoje korisnike održala je radionicu šišanja u Centru za rehabilitaciju Rijeka.

Voditeljica radionice Denis Raukar Tomljenović šišala muške korisnike Centru za rehabilitaciju i pri tome ih učila koje alate koristi frizer prilikom šišanja i kako treba biti miran u frizerskoj stolici.

Sudionici su došli u pratnji svojih roditelja, strpljivo su čekali svoj red na novu frizuru, a prilikom šišanja su bili zadivljujuće mirni i disciplinirani. Nakon šišanja i friziranja svi su bili veoma zadovoljni svojim novim frizurama, a osobito su ih razveselili komplimenti kojima su obasipani.

Prema riječima voditeljice projekta Lidije Penko, frizerske radionice nemaju u fokusu samo cilj – lijepu i urednu frizuru, već je naglasak na procesu navikavanja autističnih osoba na zvukove, alate i sve povezano s oblikovanjem frizure. Zbog uspjeha radionice među korisnicima, ona će se ponoviti kako bi se dala prilika i drugoj autističnoj djeci da sudjeluju u radionici.

Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka, u suradnji sa partnerima Udrugom za sindrom Down – Rijeka 21 i Centrom za rehabilitaciju Rijeka, aktivno je radila na projektu u svrhu pronalaženja najboljih rješenja za zajednicu koja uključuje osobe s PSA i Down sy. i njihove obitelji.

Projektom su predviđene aktivnosti kao što su edukacija članova Udruge, psihosocijalna podrška obiteljima osoba s invaliditetom (Down sy. i PSA), edukacija i uključivanje rada volontera, izrada alata za samopomoć, podrška ranjivim skupinama i radionice socijalnog uključivanja.

Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 55.490,13 eur/418.090,38 kn i iz Državnog proračuna u iznosu od 9.792,38 eur/73.780,66 kn. Ukupna vrijednost projekta iznosi 65.282,50 eur/491.871,03 kn.

Najave drugih radionica pratite na Facebook profilu Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka.