Aktivizam, Nekategorizirano

U Rijeci krenuo projekt podrške obiteljima autističnih osoba i osoba sa sindrom Down

Foto: Udruga za skrb autističnih osoba

U petak 10. ožujka u Udruzi za sindrom Down- Rijeka 21 održana je radionica izrade sapuna te radionica šišanja, obje radionice organizirane u okviru projekta “Pametna udruga – pokretač promjena u zajednici” (UP.04.2.1.11.0453) koji je u prosincu prošle godine ugovoren za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda – navodi Udruga za skrb autističnih osoba.

Prve su to aktivnosti koje je organizirala Udruga za skrb autističnih osoba iz Rijeke, koja je nositelj projekta, a koji će provoditi u partnerstvu sa Udrugom za sindrom Down – Rijeka 21 i Centrom za rehabilitaciju Rijeka.

Projektom su predviđene aktivnosti kao što su edukacija članova Udruge, psihosocijalna podrška obiteljima osoba s invaliditetom (Down sy. i PSA), edukacija i uključivanje rada volontera, izrada alata za samopomoć, podrška ranjivim skupinama i radionice socijalnog uključivanja.

Prema Izvješću o osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj u 2019. godini, u Republici Hrvatskoj živi 511281 osoba s invaliditetom. Dijagnozu poremećaja iz spektra autizma (u nastavku PSA), prema navedenom izvješću u 2019. godini ima 239 osoba u PGŽ, dok Down sindrom (u nastavku Down sy.) imaju 102 osobe.

Roditelji, angažirani oko organizacije obiteljskog života i ispunjavanja potreba djeteta, kronično su iscrpljeni.

Stoga, ovaj novopokrenuti projekt predviđa radionice koje odgovaraju na potrebe roditelja i pružaju im potrebne alate za svakodnevne i krizne situacije. Radionice uključuju educiranje zaposlenika, stručnih suradnika i članova udruge radi učinkovitijeg funkcioniranja i povećanja sposobnosti financiranja udruge. U svrhu ublažavanja nerazumijevanja socijalnih situacija djece i osoba s PSA i Down sy. koje nerijetko vode nepoželjnim ponašanjima, a onemogućava “normalno” funkcioniranje obitelji i provedbu aktivnosti te uključivanje u život šire zajednice, provode se za roditelje važne i neophodne aktivnosti svakodnevnog življenja i brige o sebi za djecu: frizerske radionice i vođene rekreativne vježbe za korisnike programa.

Uključene su i aktivnosti zajedničkog provođenja slobodnog vremena obitelji (scenska izvedba priča; oplemenjivanje vanjskog prostora likovnim uradcima – bojanje automobilskih guma i sadnja cvijeća u automobilske gume koje će poslužiti u oplemenjivanju vanjskog prostora Centra za rehabilitaciju Rijeka u kojem borave odrasli korisnici).

Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 55.490,13 eur/418.090,38 kn i iz Državnog proračuna u iznosu od 9.792,38 eur/73.780,66 kn. Ukupna vrijednost projekta iznosi 65.282,50 eur/491.871,03 kn.