Aktivizam, Nekategorizirano

Projektom “Osnaži, pomaži – zajednica rakobornih“ za onkološke pacijente osigurano 625 individualnih savjetovanja

Foto: svezanju.hr

Projektom “Osnaži, pomaži – zajednica rakobornih“ za onkološke pacijente osigurano je 625 individualnih savjetovanja i sastanaka grupe podrške, budući tri od pet onkoloških bolesnika treba psihološku pomoć kao podršku u nošenju s bolesti, no dio ih se ustručava ju zatražiti.

Novim projektom, najmanje 75 korisnica i korisnika dobit će neposrednu psihosocijalnu podršku, a udruge edukaciju u okviru projekta vrijednog gotovo 500 milijuna kuna, priopćeno je u utorak iz Udruge Sve za nju.

Hrvatska trenutačno broji 170 tisuća onkoloških pacijenata, a svaki treći građanin RH, procjenjuje se, oboljet će tijekom života od neke vrste raka. Nakon što obole, čak trećina treba kontinuiranu podršku i praćenje, a psihološku pomoć potrebno je tijekom liječenja oboljelog osigurati i članovima obitelji i njegovateljima.

U svrhu podrške oboljelima, udruga žena oboljelih i liječenih od raka Sve za nju već 12 godina, kroz projekt Centra za psihološku pomoć, pruža psihosocijalnu pomoć.

Kako bi se dodatno ojačali kapaciteti Udruge i osigurala potrebna pomoć i savjetovanje onkološkim pacijentima, Udruga je u travnju 2022. potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda za provedbu projekta “Osnaži, pomaži – zajednica rakobornih“.

“Izražena tjeskoba, depresija, strah, stres i ljutnja samo su neke od emocija koje onkološki pacijenti osjećaju nakon dijagnoze raka, a kako bi im se pomoglo u nošenju s bolesti te poboljšali ishodi liječenja i kvaliteta njihovih života, potrebno im je pružiti adekvatnu podršku“, pojasnila je glavna tajnica Udruge, Ljiljana Vukota.

Projekt ukupne vrijednosti od 499.063 kune omogućit će neposrednu psihosocijalnu podršku za 75 onkoloških bolesnika putem 625 individualnih savjetovanja i sastanaka grupe podrške, dok će za profesionalne savjetovatelje i volontere za pružanje peer podrške biti osigurana supervizija.

U sklopu projekta, a u svrhu boljeg i kvalitetnijeg pružanja logističke i psihosocijalne podrške bolesnicima diljem Hrvatske, održat će se i formalna edukacija zaposlenika i volontera udruge Sve za nju i partnera – Hrvatske udruge leukemija i limfomi.

U Udruzi za pomoć ženama oboljelima od raka dojke Sv. Agata – Glina provest će se “in-house“ edukacija volontera za pružanje podrške oboljelima.

Voditeljica projekta je Nikolina Jurković, a u realizaciji aktivnosti sudjelovat će 10 psihoterapeuta, dva supervizora i volonteri. Projekt su sufinancirali EU iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH uz posredovanje Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. (Hina)