Aktivizam, Inicijative, Nekategorizirano

“Utrkom za fajterice” u parku Zrinjevac 23. ožujka obilježava se Dan narcisa

Na slici: Ljiljana Vukota, foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ
Na slici: Ljiljana Vukota, foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ

Udruga Sve za nju drugu godinu za redom organizira humanitarnu utrku i štafetu pod nazivom “Utrka za fajterice” oko parka Zrinjevac 23. ožujka, kojom će obilježiti Dan narcisa, a događaj je posvećen ženama koje se bore s rakom, ali i svima koji im pomažu – članovima obitelji, prijateljima, kolegama, onkolozima, radiolozima, kirurzima i medicinskim sestrama.

Glavna utrka koja ima primarno humanitarni, a ne natjecateljski karakter održat će se u 11 sati i uključuje nekoliko krugova oko Zrinjevca. U 12 sati bit će organizirana simbolična štafeta “Dream team” u kojoj će sudjelovati javne osobe i na taj način dati podršku svim “fajtericama”. U sklopu te utrke će tri korisnice udruge “Sve za nju” svaka formirati svoj tim i s buketom narcisa ući zajedno u cilj.

“Time na simboličnoj razini želimo pokazati koliko nam je bitna ne samo obiteljska i stručna potpora, nego i šira društvena podrška, barem tijekom liječenja. U trenucima kad im je bilo teško, bilo u procesu dijagnostike ili liječenja, došle su ovdje potražiti pomoć i ostale s nama, što znači da je to što radimo upravo ono što žene trebaju tijekom liječenja”, kazala je Ljiljana Vukota iz Udruge Sve za nju koja pruža besplatnu psihološku pomoć oboljelima od raka, kao i članovima njihovih obitelji.

Novost u odnosu na prošlu godinu je podrška akciji više javnih osoba, a organizatori očekuju da će im se ove godine pridružiti veći broj ljudi.

“Tražimo načine kako bismo mogli uključiti što više ljudi da učine nešto za drugoga, a ova se utrka i lani pokazala kao sjajan način za to. Želimo potaknuti zajedništvo žena koje su oboljele od raka dojke i svih onih koji im tijekom liječenja daju podršku”, kazala je Vukota.

Treba se više bojati vlastitog straha i neznanja nego raka

Statistike govore da će svaki peti stanovnik Hrvatske do kraja života dobiti neku zloćudnu bolest, kaže Vukota i poručuje da se treba više bojati vlastitog straha i neznanja nego raka.

Na slici: Andrea Šupe Parun, foto: Hina, Zvonimir KUHTIĆ
Na slici: Andrea Šupe Parun, foto: Hina, Zvonimir KUHTIĆ

Voditeljica Odsjeka za program ranog otkrivanja raka dojke HZJZ-a Andrea Šupe Parun naglasila je kako je rak dojke najčešće sijelo raka u žena i drugi maligni uzrok smrti iza karcinoma debelog crijeva.

Izrazila je zadovoljstvo podacima odaziva na nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke za prošlu godinu jer se odazvalo dosad najviše žena – 64 posto. Program se provodi od 2006., a dosad se taj postotak kretao oko 60 posto.

“Vrijednost programa je u tome da danas otkrivamo više karcinoma dojke u lokaliziranom stadiju u odnosu na početak provedbe programa, a manje regionalno proširen ili karcinom s udaljenim metastazama”, naglasila je Šupe Parun.

Istaknula je da su šanse za izliječenje raka koji se otkrije u početnom, lokaliziranom stadiju velike – 95 posto, čak i ako se radi o najagresivnijem karcinomu.

“Rak dojke ne može se spriječiti i bit će ga sve više, no možemo ga što ranije otkriti zbog čega je važna suradnja liječnika i ustanova s udrugama i medijima, kako bi žene shvatile da je veoma važno otkriti rak u ranoj fazi, zato je nužno redovito odlaziti na preglede”, poručila je.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč istaknuo je važnost screening dijagnostičke metode u ranoj detekciji i naglasio kako je nužno osvijestiti da se bolest može dogoditi svima i da kao zajednica moramo poduprijeti one kojima je pomoć najpotrebnija

Na humanitarnom događaju “Utrka za fajterice” nastupit će bend The frajle, građani će na štandovima moći kupiti buket narcisa ili majicu, a program će voditi Bruno Šimleša i Frano Ridjan.