Aktualno, Nekategorizirano

U Petrinji predstavljen projekt “Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad 2022.”

Udruga “SVE za NJU” predstavila je u srijedu projekt “Mama budi zdrava – Ružičasti listopad” u petrinjskoj Osnovnoj školi Mate Lovraka naglasivši važnost prevencije raka dojke, na čemu će s 40.000 učenika raditi tijekom Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke.

Projekt je pokrenut s ciljem promicanja Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka dojke i poticanja žena na brigu o zdravlju te će u njemu sudjelovati učenici iz stotinu osnovnih škola, srednjih i vrtića, priopćila je udruga.

Ideja je projekta zamoliti i potaknuti majke da pročitaju informativne letke i odu na preventivan pregled, izjavila je voditeljica projekta Ljiljana Vukota.

Udruga djecu smatra saveznicima u projektu jer bi kao prenositelji poruke mogli osvijestiti roditelje kako je u odgoju djece nužno da i oni sami budu dobro.

“Djeca će kroz taj proces indikretno osvijestiti koliko je bitna briga za zdravlje”, istaknula je Vukota.

Projekt je nagradila Europska komisija, a u Hrvatskoj se provodi od 2017. pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te tvrtki Manner i Roche. (Hina)