Aktualno, Nekategorizirano

Krenula kampanja udruge SVE za NJU “Mama budi zdrava”

Udruga SVE za NJU i ove godine, već treću godinu za redom, provodi javno-zdravstvenu kampanju “Mama budi zdrava” kojom senzibilizira učenike osnovnih i srednjih škola o važnosti prevencije raka i potiče ih da svoje majke potaknu na preglede.

Besplatna mamografija za žene starije od 50 godina provodi se u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke od 2006., a na program se odazivaju na razini od oko 60 posto.

Iako rak dojke najčešće pogađa žene zrelije dobi, od njega sve češće obolijevaju i mlađe žene koje nisu obuhvaćene probirnim pregledima, upozorili su iz Udruge Sve za Nju.

S namjerom da i ovu skupinu žena potakne na redovite preglede i samopreglede, povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke, udruga SVE za NJU i ove godine u osnovnim i srednjim školama provodi projekt “Mama, budi zdrava” kako bi senzibilizirali učenike o važnosti prevencije raka te, uz njihovu podršku, potaknuli majke na pravovremeni pregled.

Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a u akciju se dosad uključilo 39 škola iz 17 županija.

U udruzi kažu da briga za vlastito zdravlje predstavlja odgovornost ne samo prema sebi nego i prema cijeloj obitelji, a djeca mogu imati snažan utjecaj na roditelje te potaknuti njihovo odgovornije ponašanje. Stoga je njihova uloga u ovom projektu prenijeti preventivne i edukativne poruke majkama i drugim ženskim članovima obitelji kako bi ih potaknuli na redovite kontrolne preglede.

“Budite odgovorne prema sebi i obitelji, ne zanemarujte simptome, redovito se kontrolirajte. Zapitajte se jeste li zadnjih godinu dana bili na pregledu dojki. Ne čekajte da vas zovu na pregled, zatražite ga”, poručili su iz udruge Sve za Nju.

Ističu da će ove godine, mamama diljem Hrvatske djeca uručiti čak 15.000 edukativnih letaka. Dodaju kako je osobito važno da letak s porukom stigne u prave ruke i potakne žene na odlazak liječniku i onda kad su zdrave.

U priopćenju su izvijestili kako rak dojke prijeti svakoj 11. ženi u Hrvatskoj, a od ukupnog broja žena oboljelih od malignih bolesti, njih 25 posto oboli upravo od raka dojke.

Iako je u razvijenim zemljama stopa petogodišnjeg preživljenja oko 95 posto, u Hrvatskoj je ona ispod 80 posto, unatoč sjajnim stručnjacima i dobroj dostupnosti terapija za rani rak, izvijestili su iz udruge SVE za NJU i dodali kako se redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, rak dojke može otkriti u ranom stadiju, kad su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće.

No, upozorili su, u Hrvatskoj se svega oko 38 posto karcinoma otkrije u početnom stadiju.

Prema posljednjim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj je u 2017. zabilježeno 2767 novooboljelih žena od raka dojke, dok je od ove zloćudne bolesti u 2019. umrlo njih 752, stoji u priopćenju.(Hina)