Aktivizam, Nekategorizirano

Udruga Connect IT predstavila projekt neformalnog obrazovanja udruga i prilagodbe kriznim situacijama

Foto: Udruga Connect IT

Udruga Connect IT – za razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologija potkraj svibnja održala je uvodnu konferenciju projekta „Connect 4.0 Lab“ koji provodi u partnerstvu s Udrugom inovativne hrvatske informacijske tehnologije (INNCRO IT), Udrugom MOST 352,  Udrugom marketinških aktivnosti LIMA, a koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Cilj je projekta ojačati kapacitete partnerskih udruga za provedbu neformalnih programa obrazovanja i prilagodbu kriznim situacijama te podići svijest o važnosti volontiranja i društvenog angažmana te tako osnažiti kapacitete OCD-a za rješavanje problema i potreba u lokalnoj zajednici.

Na samom početku uvodne konferencije s nekoliko riječi obratila se Gordana Prebeg, projekt menadžerica Udruge Connect IT: „U svom djelovanju od šest godina uspješno surađujemo s lokalnim dionicima, uključujući Grad, Županiju te obrazovne institucije i drago nam je da kroz ovaj projekt smo uspjeli kreirati jednu spin-off udrugu, ovu Rokovu koja nastala iz ConnectIT-a. Sada smo u jednom projektu okupili partnerske organizacije, jer do sada nismo imali formalnu suradnju s drugim neprofitnim organizacijama. To nam je zapravo jednako važno kao i ovo što smo do sada radili jer nam nije u cilju samo razvoj IT sektora nego i obrazovnog i neprofitnog sektora. Nadam se da ćemo kroz projekt izmijeniti dobra iskustva“.

Na uvodnoj konferenciji sudjelovalo je 25 osoba koji su imali prilike upoznati se sa projektom, njegovim aktivnostima i ciljevima, a nakon održane prezentacije uslijedilo je svečano potpisivanje Sporazuma o partnerstvu.

Sljedeće su aktivnosti jačanja kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva koje će se realizirati kroz projekt:
1. Train the Trainers 1 „Opće metodičko-didaktičke implikacije u radu s djecom i mladima“
2. Train the Trainers 2 „Korištenje IKT prezentacijskih vještina u pripremi, strukturi te izvedbi radionice u radu s djecom i mladima“
3. Train the Trainers 3 „Strukturiranje i izrada obrazovnih programa/kurikuluma za neformalne oblike obrazovanja“
4. Edukacija za lokalni održivi razvoj i jačanje kapaciteta OCD-a
5. Edukacija Participativna procjena potreba i planiranje održivog razvoja
6. „Upravljanje volonterskim programima“

Osim navedenih aktivnosti jačanja kapaciteta kroz projekt će se održati i motivacijska radionica s ciljem motiviranja i povezivanja volontera i volonterskih klubova u Brodsko-posavskoj županiji, 3 online STEM radionice za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi te radionica za srednjoškolce i volontere.
Po završetku formalnog predstavljanja projekta održan je svečani domjenak gdje su sudionici kroz ugodno druženje i neformalni razgovor razmjenjivali iskustva kako bi mogli ostvariti što bolju suradnju s budućim projektnim aktivnostima.

Ukupna vrijednost projekta je 495.892,00 kn od čega je Europska unija sufinancirala 421.508,20 kn (85%), a Republika Hrvatska 74.383,80 kn (15%).
Razdoblje provedbe projekta: 21. ožujak 2022. godine – 21. rujan 2023. godine (18 mjeseci)
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirao Ured za Udruge Vlade Republike Hrvatske. (Izvor: Udruga Connect IT)