Aktivizam, Nekategorizirano

LAG More 249 na Adventskom sajmu u Jezerima organizira DRUGI INFO ŠTAND

Lokalna akcijska grupa “More 249“  u petak, 23. prosinca 2022. u Jezerima će biti organiziran DRUGI INFO ŠTAND u okviru Adventskog sajma i u suradnji s Turističkom zajednicom Jezera. Premještanjem lokacije informiranja iz Vodica u Jezera nastoji se senzibilizirati veći broj članova zajednice Šibensko-kninske županije te ih potaknuti na uključivanje u rad udruga i građanskih inicijativa. Zainteresiranima će se dijeliti letci o volontiranju koje podrazumijeva: aktivno uključivanje osoba u društvena zbivanja,  dobrovoljno ulaganje vremena, truda, znanja i vještina, osobni razvoj i edukaciju, razvoj samopouzdanja i empatije i organizacijske sposobnosti, navodi se na stranici Lokalne akcijske grupe “More 249“.

Volonterstvo doprinosi razvoju i oblikovanju demokratskih promjena u svakom društvu i lokalnoj zajednici te utječe na sva područja djelovanja i zainteresirani pojedinci svojim radom uvelike doprinose razvoju i boljitku lokalne zajednice.

DRUGI INFO ŠTAND dio je projekta „ZAKLON, Zaštita od krize u lokalnim zajednicama“.

Ovim projektom žele se ojačati kapaciteti udruga na području održivog razvoja i dobrog upravljanja s naglaskom na krizne situacije. Ciljna skupina su lokalne udruge koje će ojačati kapacitete i svojim radom doprinijeti prepoznatljivosti u lokalnoj zajednici. Projekt sadržava različite aktivnosti i elemente: edukativne radionice, volonterske akcije, izradu web stranice, osmišljavanje i izradu društvene igre, studijsko putovanje kao i nabavu opreme za spašavanje. Radionice obuhvaćaju teme kriznih situacija s kojima se susrećemo pa će se tako provesti edukacije prve pomoći; edukacije postupanja u kriznim situacijama, zaštiti od požara, potresa i spašavanje iz ruševina; edukacije o volonterima i edukacije za lokalni održivi razvoj i jačanja kapaciteta OCD-ova. Ovim projektom omogućit će se i edukacija prve pomoći i edukacija u slučaju požara te pokazna vježba gašenja požara za 50 djece predškolske i osnovnoškolske dobi.

Projekt „ZAKLON, Zaštita od krize u lokalnim zajednicama“ odobren je u ukupnoj vrijednosti od 388.861,62 kuna. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15 %) i iz Europskog socijalnog fonda (85 %). Korisnik bespovratnih sredstava je Lokalna akcijska grupa “More 249“, dok su partneri na projektu Prijatelji Europe Općina Tisno, Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Vodice i Dobrovoljno vatrogasno društvo “Vodice“.