EHO, Nekategorizirano

Ljudska prava ne štite se plagijatima i sukobima interesa

cms_crPlatforma 112 upozorava na opasnost od kompromitiranja građanskog nadzora sigurnosno-obavještajnih službi ako Hrvatski sabor usvoji prijedlog odluke o imenovanju predsjednika i šest članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija što ga predlaže Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

– Kao što su već izvijestili mediji, pojedine osobe predložene za ovu važnu funkciju nalaze se u sukobu interesa ili im je narušen ugled u javnosti zbog plagiranja. Takve osobe ne mogu ni na koji način časno i odgovorno obavljati posao nadzora sigurnosno – obavještajnih službi. Predlaganjem takvih osoba Vijeće za građanski nadzor gubi povjerenje građana.

Nemoguće je da član Vijeća bude osoba čiji član najuže obitelji radi u SOA-i niti osoba koja je zaposlena u državnoj upravi jer se postavlja pitanje kako će takve osobe moći utvrditi eventualnu povredu ljudskih prava od strane sigurnosno-obavještajnih agencija, čiju će štetu u konačnici morati pokriti RH. Te osobe bi se dovele u neugodan položaj pri odlučivanju te njihov rad u Vijeću bio bi praktično onemogućen.

O javnim osobama za koje je nedvojbeno dokazano plagiranje, već se puno govorilo. Duboko smo uvjereni da je rezultat široke rasprave danas takav, da osobe koje su plagirale, ne mogu obavljati istaknute javne funkcije. Primarna zadaća Vijeća je da štiti i čuva ljudska prava građana koja mogu biti kršena od strane sigurnosno-obavještajnih agencija. Zbog toga držimo da bi primarni kriterij za rad u Vijeću svakako trebala biti predanost i stručnost u zaštiti ljudskih prava građana jer je to na kraju krajeva i najvažniji posao Vijeća.

Zbog svega navedenog, pozivamo Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da povuče predloženu listu kandidata/kinja, te čim prije predloži novi sastav Vijeća, u kojemu neće biti osoba opterećenih aferama plagiranja ili koje se nalaze u očitom sukobu interesa.

Važno je da se što prije oformi ovo Vijeće jer su sigurnosno-obavještajne službe već duže vrijeme bez građanskog nadzora – ističe Platforma 112 u priopćenju.