Inicijative, Nekategorizirano, Stajališta

Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život!

djeca_crSOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost i Program ekonomsko-socijalne pravednosti Centra za mirovne studije  pokreću građansku peticiju prema Vladi RH, zbog akutne ugroženosti zdravlja i života sedmoro djece koja boluju od maligne bolesti neuroblastoma, a liječe se u Dječjoj bolnici Zagreb u Klaićevoj ulici za što HZZO nije odobrio dodatna sredstva za nabavku novog lijeka nedavno registriranog na razini EU (no ne i u RH, što je problem) koji im jedini povećava šanse za preživljavanje do 20 posto!

Ovaj je akutni problem u javnost iznio v.d.ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb Zoran Bahtijarević (Jutarnji list 11.6. 2017. te Index 13.6. 2017.), naglasivši da je to odraz kronično preniskog mjesečnog limita za nabavku lijekova za djecu u ovoj bolnici, premalog ukupnog proračunskog izdvajanja za zdravstvo i očito nedovoljno efikasnog mehanizma hitne nabavke lijekova za rijetke bolesti u odnosu na potrebe.

Naglašavamo da ovo nije humanitarno pitanje koje bi građani trebali sanirati dobrotvornim akcijama, već odgovornost države za sistemski problem nejednakosti građana u pristupu zdravstvu i nedjelotvornog planiranja i upravljanja zdravstvenim troškovima.

Sistemske greške u zdravstvu ne smije platiti niti jedno dijete svojim zdravljem i životom!

Zahtjevi prema Vladi RH:

Kako bi se hitno riješio gorući problem sedmoro djece, ali i krenulo rješavati sistemski problem nejednakosti u pristupu liječenju ovisno o dijagnozi i potrebama, od Vlade RH tražimo:

  1. da Vlada u ponedjeljak 19.6. na izvanrednoj (telefonskoj) sjednici donese odluku o izravnoj dotaciji 10,5 milijuna kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb za potrebe hitne nabavke novog lijeka za sedmoro malih pacijenata oboljelih od neuroblastoma izravno od proizvođača, uz hitno provođenje potrebnih procedura za uvoz lijeka u RH.
  2. da Vlada naloži da HZZO u najkraćem roku odobri povećanje mjesečnog limita za dodatna 2.5 milijuna kn Klinici za dječje bolesti Zagreb mjesečno, i to već od narednog mjeseca.
  3. da Vlada zaduži HZZO da u suradnji s Ministarstvom zdravstva i bolnicama do jeseni napravi procjenu potreba izdvajanja za izvanredne zdravstvene situacije i rijetke bolesti i osnuje Krizni zdravstveni fond od strane HZZO-a i Ministarstva zdravstva za tu namjenu sa fleksibilnijim mehanizmima dotacija za hitne i posebno skupe potrebe.

Podsjećamo da živimo u državi koja je javnim novcem financirala Agrokor, desetke milijuna kuna troši na nabavke automobila za službene potrebe, u vojsku dodatno ulaže više stotina milijuna kuna, plaća milijunske otpremnine za menadžere javnih tvrtki i naručuje nizove skupih vanjskih studija uz mnoštvo državnih službenika. Ako u takvoj državi nema dovoljno novaca za teško bolesnu djecu, onda to nije pravedna država koju smo htjeli i država za koju su mnogi dali živote.

Ova Vlada može ući u povijest kao Vlada koja je dala šansu za život ili kao Vlada koja se odrekla ljudskosti  i trenirala proračunsku strogoću na najslabijima među nama – bolesnoj djeci.

Pozivamo sve građanke i građane, roditelje, braću i sestre, udruge, zaklade i sve druge organizacije da potpišu peticiju i podrže svu bolesnu djecu i sve zdravstvene radnike koji se za njih brinu u Klaićevoj bolnici.

Peticiju  možete potpisati OVDJE.