Hrvatska, Nekategorizirano

Zaklada SOLIDARNA: Tražimo da Ministarstvo odmah rezervira novac za svu djecu koja su kandidati za lijek

solidarna_cr– Nakon što smo u ponedjeljak 19. 6. Vladi urudžbirali našu peticiju s popratnim Pismom Predsjedniku Vlade, u srijedu 21. 6. to je bila prva točka dnevnog reda sjednice Vlade što nikako nije bilo slučajno već znak da je premijer shvatio koliko je stvar ozbiljna i koliko su građani i bijesni i zabrinuti za zdravlje i živote mališana u Klaićevoj.

Iz premijerovih riječi i Zaključka Vlade iščitavamo da je Vlada preuzela odgovornost za što brže osiguranje i potrebnog lijeka. Napokon smo dobili obećanje da će Vlada iznaći novac za lijek – Vlada je zadužila Ministarstvo zdravstva da u suradnji s Ministarstvom financija žurno dogovoriti model financiranja lijeka, i to kako shvaćamo iz sredstava državnog proračuna. Danas, u ponedjeljak 26. lipnja stručno onkološko Povjerenstvo Ministarstva zdravstva dalo je mišljenje da dvoje djece odmah treba početi s liječenjem dok za još šestoro malih pacijenata u ovom trenu nije dano pozitivno mišljenje temeljem medicinskih indikacija. Ovo Povjerenstvo osnovano je prošlog utorka i sigurno smo da je ovako žurna reakcija uvelike i posljedica našeg javnog zagovaranja. Pozdravljamo održano obećanje da će Povjerenstvo već danas dati mišljenje.

Pritom, ne ulazeći u meritornost ovog stručnog tijela, naglašavamo da je za male borce iz Klaićeve svaki dan dragocjen i da očekujemo da Povjerenstvo nastavi intenzivno raditi na pravodobnom utvrđivanju planova liječenja za svu djecu u skladu s preporukama njihovim liječnika iz Klaićeve bolnice te da o tome redovito izvještava javnost.

Ono što je najvažnije, i dalje zahtijevamo precizni odgovor Ministarstva zdravstva iz kojeg će se izvora financirati lijek. Tražimo da Ministarstvo zdravstva ODMAH rezervira novac za SVU djecu koja su kandidati za lijek u narednim mjesecima, a ne da liječnici, roditelji i djeca iz tjedna u tjedan strepe ima li novca za svako dijete koja trebaju imunoterapije!

Potraga za novcem ne smije biti prepreka početku liječenja niti jednog djeteta koje treba započeti one minute kada specijalisti daju zeleno svjetlo!

Posebno Vam se želimo zahvaliti što ste prepoznali da je ovo sistemski problem, a ne humanitarno pitanje i da se zajedno kao građani trebamo izboriti da hrvatska država liječi svu svoju djecu i sve svoje građane. Zajedno smo Vladi poručili da preko 30 000 tisuća građana smatra zdravlje neupitnim prioritetom javnog financiranja. Ovo je možda prvi puta da smo kao građani jasno poručili vlastima da im nećemo olako davati ispričnice za loše planiranje i upravljanje sustavom zdravstva. Humanitarne akcije su zadnja linija obrane prava na liječenje, no prije toga trebamo pritisnuti vlasti da ispune svoje obveze spram građana i naših ustavnih prava.

Naša peticija bila je velika podrška roditeljima bolesne djece, na čemu vam svima zahvaljuje udruga Krijesnica s kojom smo usko surađivali iz minute u minutu, u zajedničkoj namjeri da roditelji više nikada ne trebaju strepiti ima li država novaca za njihovu bolesnu djecu.

U našoj akciji neizmjernu su nam podršku dali mediji zahvaljujući novinarkama i novinarima koji su ovoj temi pristupili ne samo profesionalno već skroz ljudski, s puno sućuti i brige za mališane u Klaićevoj. Izdvajamo Jutarnji list koji je otvorio temu, Indeks koji je prvi plasirao našu peticiju u javnost, Hrvatska uživo HTV-a i RTL koji su intenzivno pratili razvoj situacije i stvorili prostor da se čuju potresne priče i glasovi roditelja i mališana iz Klaićeve, N1 televizija i Otvoreno HTV-a koji su se fokusirali na sistemske probleme troškova u zdravstvu i načine kako da se ovakav sramotna situacija više ne ponovi.

U nadi da će već sljedeći tjedan krenuti program liječenja djece iz Klaićeve novim lijekom za kojeg smo se zajedno izborili, nastavljamo sa zagovaranjem naša druga dva zahtjeva, u čemu i dalje trebamo vašu podršku.

Tražimo se Klaićevoj bolnici poveća mjesečni limit za lijekove za potrebnih 2,5 milijuna kuna kako niti jedno dijete ne bi bilo uskraćeno za šansu za život zbog novca te da se odmah pokrene procjena potreba, kao podloga za novi Krizni zdravstveni fond za fleksibilnim i efikasnim mehanizmima zadovoljavanja i plaćanja hitnih i izvanrednih zdravstvenih potreba – ističu u Zakladi SOLIDARNA.