Nekategorizirano, Stajališta

Povjerenstvo HZZO-a: Nema novca za djecu iz Klaićeve

klaiceva_crStručno povjerenstvo HZZO-a, koje je na sjednici u ponedjeljak razmatralo opravdanost primjene lijeka Dinutuximab beta Apeiron kod djece oboljele od neuroblastoma, nastavit će raditi i pojedinačno analizirati svaki slučaj oboljele djece, uz pribavljanje dostupnih dodatnih podataka o učinkovitosti i sigurnosti primjene lijeka, kao i mogućim nuspojavama njegove primjene, s obzirom na kratkoću primjene lijeka u kliničkoj praksi, priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

– Lijek zaštićenog imena Dinutuximab beta Apeiron posjeduje važeće odobrenje izdano od Europske agencije za lijekove i medicinske proizvode i kao takav može biti na tržištu cijele Europske unije. Nije poznato u kojim zemljama EU je stavljen na liste lijekova koje se financiraju iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Nositelj odobrenja za navedeni lijek nije još podnio zahtjev za stavljanje lijeka na važeću listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje – stoji u priopćenju Ministarstva nakon sjednice Povjerenstva koje je imenovalo Upravno vijeće HZZO-a, prenosi SEEbiz.

U priopćenju se navodi da je navedeni lijek 8. svibnja od Europske agencije za lijekove dobio važeće odobrenje za stavljanje u promet na teritoriju EU.

– Lijek je odobren pod ‘iznimnim okolnostima’ te je potrebno više podataka kako bi se u potpunosti utvrdila djelotvornost i sigurnost primjene lijeka”, stoji u priopćenju.

Povjerenstvo je imenovano 13. lipnja u vezi sedmero djece oboljele od neuroblastoma iz Klinike za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva), a u njemu se nalaze onkolozi koji se bave solidnim tumorima u djece i odraslih.

Ta bolnica nema na raspolaganju dodatna sredstva za nabavku lijeka Dinutuximab beta Aperion, nedavno registriranog na razini EU-a, no ne i u Hrvatskoj te se obratila HZZO-u radi povećanja limita za nabavku lijekova u svrhu liječenja djece, no dosad bezuspješno.

U međuvremenu je više od trideset tisuće građana potpisalo peticiju kojom traže da Vlada na izvanrednoj (telefonskoj) sjednici donese odluku o izravnoj dotaciji 10,5 milijuna kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb za potrebe hitne nabavke toga lijeka.

Od visokorizičnog neuroblastoma, rijetkog zloćudnog tumora s izrazito lošim prognozama koji pogađa djecu mlađu od pet godina, trenutno je oboljelo devetero djece u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u ponedjeljak u Dubrovniku da nitko ne može i ne smije utjecati na rad stručnog povjerenstva, a u pogledu peticije je izjavio:

– Poštujemo građane koji su potpisali taj dokument i pozivamo ih na dijalog za cjelovito rješavanje hrvatskog zdravstvenog problema. Lijek treba dati bolesnim ljudima, ali moramo naći rješenje kako ga platiti, u tome moramo svi sudjelovati. Pozivam sve Hrvate na dijalog kako riješiti prihodovnu i rashodovnu stranu sustava. Bez populizma.