Aktivizam, Nekategorizirano

Udruge za ljudska prava održale akciju solidarnosti ispred veleposlanstva Srbije

U znak podrške pobuni protiv režima Aleksandra Vučića u Srbiji predstavnice hrvatskih organizacija Centar za mirovne studije – CMS, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Dugine obitelji, Documenta – Centar za suočovanje s prošlošću, Gong, House of Flamingo, Platforma za reproduktivnu pravdu, Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOL, Rehabilitacijski centar za stres i traumu, Solidarna, Transmreža Balkan, Zagreb Pride, Zelena akcija te inicijative Queer Up i Ponosni Zagreb organizirale su akciju solidarnosti s građankama i građanima.

U četvrtak ujutro ispred ambasade Republike Srbije u Zagrebu, uz natpis „Solidarno s građankama i građanima Srbije“, „Vučićeva Srbija – Zarobljena država“ i „Ćale, ovo je za tebe“, spomenute ljudskopravaške organizacije podržale su pravo građana na prosvjed te istaknule kako stoje u solidarnosti sa svima koji se bore protiv autoritarne države i policijske brutalnosti.

Protest koji je započeo kao spontana nenasilna reakcija na najavu ponovnog uvođenja policijskog sat zbog COVID 19 pandemije, prerastao je u mjestimične nasilne sukobe u kojima su povrijeđeni pripadnici policije i prosvjednici. Pravi broj prebijenih i ozlijeđenih građana vjerojatno neće biti moguće utvrditi zbog njihova straha od posljedica prijave prekomjerne upotrebe sile. Posebno zabrinjava što u uvjetima kontroliranih medija i marginalizirane opozicije prosvjedi u više gradova postaju sve nasilniji.

„Napominjemo kako ekstremne nacionalističke skupine često parazitiraju na legitimnom revoltu građanki i građana i koriste ga za pogrešne ciljeve. Međutim, to nikako ne ukida legitimitet prosvjeda kao oblika građanske participacije i nužnost da se ustane protiv igranja ljudskim životima, nasilja i nepravde“, naglasile su organizatorice.