Nekategorizirano, Stajališta

Crveni karton plagijatorima

Will Qatar get a red card (a soccer official's way of signaling a player has been ejected) for labor practices at World Cup-related construction sites?

Ugledni znanstvenici i znanstvenice pokrenuli su peticiju protiv plagiranja upozoravajući da je “plagiranje raširen problem u akademskom, obrazovnom i javnom djelovanju u Republici Hrvatskoj te da plagiranje i slični oblici etički neprihvatljivog ponašanja dugoročno uništavaju znanstvene, obrazovne i odgojne ustanove, te vode opasnom slabljenju društvenog povjerenja”.

– Dok građanke i građani kontinuirano podsjećaju vlast da obrazovanje jest i treba biti ključna javna politika za održivi razvoj Hrvatske, vlast se ne samo oglušuje na zahtjeve građana nego i dodatno degradira znanost i obrazovanje. Tako vlast pokazuje nebrigu za obrazovanje kao i za društvenu poziciju i dignitet učitelja i znanstvenika,  a istovremeno podržava i ničime ne osporava mandat dužnosnika i drugih osoba na najvišim pozicijama u sektoru znanosti i obrazovanja koji se ne libe plagiranja, izigravanja procedure i drugih etički neprihvatljivih postupaka. Zbog toga Centar za mirovne studije i GONG pozivaju sve da pokažu da potpis uistinu nešto znači i da svojim potpisom pokažu neslaganje s ovakvim ponašanjem vlasti.