Hrvatska, Nekategorizirano

U Klaićevoj bolnici djeci će biti omogućen kontakt s terapijskim životinjama

 Na fotografiji Darko, terapijski pas za pomoć ženama žrtvama nasilja. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
Na fotografiji Darko, terapijski pas za pomoć ženama žrtvama nasilja. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

U Klinici za dječje bolesti Zagreb predstavljen je u četvrtak projekt “Djeca prijatelji životinja”, prvi u Hrvatskoj u kojem će stručnjaci različitih profila educirati djecu i roditelje o važnostima i prednostima ranog kontakta sa životinjama, prenosi Hina.

Kontakt s terapijskim životinjama bit će omogućen djeci kojima bolest i hospitalizacija predstavljaju značajan stres u djetinjstvu, kako zbog prirode osnovne bolesti, tako i zbog odvojenosti od roditelja i sigurnosti doma.

Istraživanja su pokazala da kontakt sa životinjama može umanjiti negativni psihološki učinak hospitalizacije, unaprijediti zdravlje bolesnog djeteta, kao i promijeniti percepciju situacije, čineći je manje prijetećom i stresnom. U kontaktu sa životinjama djeca se uče ostvarivanju socijalne interakcije, odgovornosti, vještinama empatije, kako prema životinjama tako i prema ljudima.

U projektu sudjeluju psiholozi, socijalni radnici, veterinari, volonteri udruga, liječnici, medicinske sestre i odgajatelji. Održavat će se edukativna predavanja i radionice, dijeliti edukativni materijali i podizati svijest o životinjama kontinuiranim aktivnostima u bolničkom vrtiću i školi.

Jedna od glavnih aktivnosti su radionice koje uključuju neposredni kontakt sa životinjom, odnosnom certificiranim terapijskim psom iz Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Projekt “Djeca prijatelji životinja” osmislile su liječnice Sanja Kolaček, Ivana Đaković i Katarina Vulin uz potporu v. d. ravnatelja Zorana Bahtijarevića.

“Riječ je zapravo o projektu kojim razvijamo povoljan odnos djece i životinja i koristimo sve pozitivne stvari koje djeci donosi druženje sa životinjama koje donose radost, ljubav i toplinu malim bolesnicima”, rekao je Bahtijarević.

Istaknuo je da će dolaziti samo posebno trenirani terapijski psi, za početak prema potrebi, najmanje jednom mjesečno, a s vremenom to bi trebao postati dio svakodnevice.

“Djeci koja to žele, uz suglasnost roditelja, bit će omogućeno druženje sa psom u posebnoj bolničkoj prostoriji”, rekao je Bahtijarević izrazivši zadovoljstvo što će se projekt ostvarivati na oba bolnička lokaliteta – u Klaićevoj i u Klinici za tumore.