EHO, Nekategorizirano

Macron ‘rešetao’ Putina o progonu gejeva u Čečeniji

macron_putinNovoizabrani francuski predsjednik Emmanuel Macron iskoristio je svoj prvi susret s ruskim kolegom Vladimirom Putinom kako bi, između ostalog, razgovarao o progonu gejeva u Čečeniji i statusu ljudskopravaških organizacija u Rusiji.

“Podsjetio sam predsjednika Putina na važnost brojnih tema koje utječu na naše vrijednosti i javna mišljenja”, rekao je Macron novinarima u utorak na zajedničkoj konferenciji za medije pred Versajskom palačom.

“Razgovarali smo o LGBT osobama u Čečeniji i o nevladinim organizacijama u Rusiji. U vezi s tim, predsjedniku Putinu sam veoma jasno dao do znanja kakva su očekivanja Francuske i složili smo se da ćemo redovito komunicirati o tomu”, dodao je Macron, javlja Attitude.

Istaknuo je još kako mu je Putin kazao da su “poduzeti koraci za otkrivanje istine o tomu što se događa u Čečeniji: “Rekao mi je da je potaknuo brojne inicijative vezane za status LGBT osoba u Čečeniji, kao i mjere kojima bi se rasvijetlila čitava istina o aktivnostima lokalnih vlasti te riješili najosjetljiviji problemi”.

Inače, tijekom Putinova posjeta Francuskoj, ta je zemlja primila prvog izbjeglicu iz Čečenije, što je potvrdio Joël Deumier, predsjednik udruge SOS Homophobie, najajvivši da će ih stići još. Naime, Francuska je, nakon Litve, posljednja u nizu država koje žrtvama progona čečenskih vlasti izdaju vize.
I Merkel je od Putina zatražila zaštitu ranjive gej manjine

Podsjetimo, svjetsku je javnost početkom travnja šokirala priča o logorima za gejeve u Čečeniji koju je otkrila novinarka ruskih opozicijskih novina Nova Gazeta, Elena Milašina. Pisala je o hapšenju i zatvaranju više od stotine muškaraca u Čečeniji za koje se “sumnja da su homoseksualci”.

Neki od mladića koji su uspjeli pobjeći nedavno su za France 24 ispričali pojedinosti o torturama koje prolaze, a najmučniji dio priče bio je onaj o tajnim zatvorima u koje se gejeve protuzakonito zatvara, tuče i muči elektrošokovima. Tamničari sklapaju i “paktove” s njihovim obiteljima koje pozivaju da pobiju vlastitu djecu kako bi “spasili svoju čast”.

“Ako vi to ne napravite, mi ćemo”, rekli bi im. Jedna je obitelj to i napravila – nakon dvotjedne torture u zatvoru, odveli su sina u šumu, ubili ga i tamo zakopali.

Emmanuel Macron nije prvi državnik koji je Putina upozorio na alarmantno stanje u Čečeniji. Ranije ovog mjeseca to je napravila i njemačka kancelarka Angela Merkel zatraživši od njega da iskoristi svoj utjecaj kako bi zaštitio prava ranjive gej manjine u Čečeniji.

Preuzeto sa portala: crol.hr