Nekategorizirano, Rad udruga

Misli plavo – otok Ugljan iznjedrio novi projekt

Najavljeno je i čišćenje plaže te podmorja uvale Lapad
Najavljeno je i čišćenje plaže te podmorja uvale Lapad

Društvo istraživača mora 20000 milja iz Zadra provodilo je projekt Misli plavo – otok Ugljan koji je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 199.930 kuna, u sklopu natječaja „Mikro projekti podrške inovativnim aktivnostima malih organizacija civilnog društva za lokalni razvoj“, a o čemu smo na Civilnom društvu pisali tijekom njegova provođenja.

Najvažniji cilj projekta Misli plavo – otok Ugljan bilo je ojačati kapacitet ovoga društva kako bi bili što kompetentniji u edukaciji otočkog stanovništva na temu održivog načina života na otocima, pravilno gospodarenje prirodnim morskim resursima, podizanju svijesti o zaštićenim i ugroženim morskim vrstama te morskom ekosustavu u cjelini.

– Zbog problema kao što su neodrživo ribarstvo, divlje i nepravilno odlaganje otpada te neplansko upravljanje prirodnim resursima na otoku Ugljanu, postoji velika potreba za osvještavanjem i educiranjem lokalnog stanovništva – komentirali su tada u društvu.

– Jako smo zadovoljni rezultatima koje je polučio projekt Misli plavo – otok Ugljan. Projekt je zaista pojačao kapacitete naše udruge za edukaciju lokalnog stanovništva na teme održivog ribarstva i problema plastičnog otpada u moru – kaže Maša Frleta, voditeljia projekta te dodaje:

– Upravo provodimo novi projekt na području grada Dubrovnika, EDUbrovnik koji uključuje edukativne programe za djecu osnovnoškolskog uzrasta. Ti su programi upravo razvijeni kroz projekt Misli plavo – otok Ugljan. Aktivnost koja nam predstoji su edukativne radionice koje ćemo održati 6. svibnja za učenike Osnovne škole Mokošica. Kroz igru ćemo pokazati što se događa s plastikom u moru i tko zapravo ribi grize rep. Slijedeći dan očistit ćemo plažu i podmorje uvale Lapad – najavljuje Frleta.

Ističe kako su kroz provedbu projekta Misli plavo stekli mnoga iskustva oko organizacije aktivnosti, komunikacije s korisnicima, postupka nabave i upravljanja budžetom.

– Sve to nam koristi već danas, a zasigurno će nam pomoći da puno detaljnije i bolje pripremimo buduće projekte – zaključila je.

Maja Celing Celić