EHO, Nekategorizirano

Osmišljen edukativni program za popularizaciju STEM područja kroz prizmu znanosti o moru

U sklopu projekta „Misli (na) plavo – kako more utječe na nas i mi na njega“ Društvo istraživača mora 20000 milja s predstavnicima partnera i srednjoškolskih formalnih edukatora održalo je 15., 16. i 17. listopada radionicu za razvoj i osmišljavanje edukativnog sadržaja za popularizaciju STE(A)M područja kroz prizmu znanosti o moru i tehnologije među mladima, priopćila je udruga Društvo istraživača mora 20000 milja.

Radionica je održana u prostorijama u kojima djeluje Društvo 20000 milja, a okupila je, uz članove Društva i predstavnike partnerskih organizacija te srednjoškolske formalne edukatore, kako bi zajedničkim snagama radili na nacrtu edukativnog programa za popularizaciju STE(A)M područja kroz prizmu znanosti o moru i tehnologije među mladima. Također se na radionici osmišljavao mobilni edukativni postav u ronilačkom brodu (koji je ustupljen na korištenje za potrebe projekta) i u kamp prikolici koja se nabavlja u sklopu projekta, a služit će za edukaciju velikog broja djece o važnosti mora, diljem Hrvatske.

Tripartitni edukativni program koji je na radionici osmišljen, provodit će se kroz radionice za srednjoškolski uzrast, a ima za cilj podizanje razine znanja te poticanje razvijanja svijesti o zaštiti morskog okoliša, važnosti znanja o moru, prirodno znanstvenoj i “oceanskoj” pismenosti.

Edukativni program je usmjeren na skupinu mladih, koji upoznaju dosada nepoznate aspekte društva i prirode (okoliša). Stoga, poznavanjem mora i morskih ekosustava, otvara se mogućnost za vrlo slikovitim i jednostavnim načinom približavanja fizike, kemije, biologije, tehnologije i važnostima njihove interdisciplinarnosti, za održivi razvoj i očuvanje okoliša.

Radionica je održana u sklopu projekta „Misli (na) plavo – kako more utječe na nas i mi na njega“. Projekt je ugovoren za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda na pozivu Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Glavni ciljevi projekta su jačanje kapaciteta OCD-ova nositelja i partnera za provedbu edukativnih programa u području popularizacije STEM područja – prirodoslovnih znanosti, kroz prizmu „znanja o moru“ (ocean literacy) (kroz edukacije, treninge, osposobljavanja i razmjene iskustava na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini) uz paralelni razvoj i provedbu edukativnih sadržaja, sa svrhom popularizacije „znanja o moru“ među krajnjim korisnicima – djeca, mladi i opća populacija.

Projekt s ukupnim proračunom od 1.183.332,43 HRK, sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1.005.832,57 HRK, odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok se ostalih 177.499,86 HRK, odnosno 15% ukupnih bespovratnih sredstava, osigurava iz Državnog proračuna RH.

Nositelj je Društvo istraživača mora – 20000 milja, uz partnerstvo Sveučilišta u Zadru, Udruge za očuvanje bioraznolikosti Aurelia, Udruge studenata BIUS, Udruge Mavena – 36 njezinih čuda i Umjetničke organizacije Silba EnvironmentArt.

Trodnevna radionica tematski je povezala dvije aktivnosti projekta: Razvoj i osmišljavanje mobilnih edukativnih sadržaja (A 2.1) i Razvoj tripartitnog edukativnog programa (A 2.3)

Projekt nastavlja s aktivnostima, a sljedeća na rasporedu je prva po redu višednevna radionica provedbe navedenog programa, osmišljenog upravo na netom održanoj radionici. Radionica se održava na Silbi, a na njoj sudjeluje 15 učenika Srednje škole Obrovac – zaključuje se u priopćenju.