Inicijative, Nekategorizirano, Svijet

MoMA priprema izložbu o jugoslavenskoj arhitekturi od 1948. do 1980.

moma-nyNewyorški muzej suvremene umjetnosti MoMA otvorit će polovicom srpnja izložbu posvećenu jugoslavenskoj arhitekturi – pod naslovom “Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980” objedinit će više od 400 izložaka koji će predstaviti ponajbolje od poslijeratne arhitekture s ovih prostora, među kojima je i niz hrvatskih autora, prenosi Hina.

Kako je najavljeno na stranicama MoMA-e, tom se izložbom međunarodnoj publici prvi put predstavlja izuzetan rad vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije i ističe dosad još neobrađeno područje modernističke arhitekture, odjeci čijih se naprednih razmišljanja osjećaju i danas.

Tema će se obraditi u širokom rasponu, od procesa urbanizacije velikih razmjera, preko tehnologije u svakodnevnom životu i spomenika do globalnog dometa jugoslavenske arhitekture.

“Smješteni između kapitalističkog zapada i socijalističkog istoka, jugoslavenski arhitekti odgovorili su različitim zahtjevima i utjecajima, razvijajući poslijeratnu arhitekturu u suglasju, ali i odmaknuti od dizajnerskih pristupa viđenih drugdje u Europi i šire”, ističe se u najavi izložbe na stranicama MoMa-e.

Tridesetak godina obrađenih na izložbi, djela koja pokazuju radikalne razlike, hibridnost i idealizam koji su bile i odlike tadašnje države, prikazat će se uz pomoć crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz cijele regije.

Među arhitektima koji će biti predstavljeni u MoMA-i su Bogdan Bogdanović, Juraj Neidhardt, Svetlana Kana Radević, Edvard Ravnikar, Vjenceslav Richter, Milica Šterić.

“Od interijera Bijele džamije u ruralnoj Bosni, preko obnove Skopja nakon potresa utemeljenog na dizajnu Kenza Tange do Novog Beograda i njegovih ekspresivnih velikih blokova stambenih zgrada, izložba istražuje jedinstveni opseg oblika i modela jugoslavenske arhitekture, njezin poseban i višeznačan karakter”, napominje se.

Izložba će biti otvorena od 15. srpnja do 13. siječnja iduće godine, a pripremaju je kustos za arhitekturu i dizajn Martino Stierli iz MoMA-e i gostujući kustos Vladimir Kulić, s kustosicom Annom Kats iz MoMa-e.