Nekategorizirano, Svijet

Posebna radost u Banjoj Luci: U obnovljenoj Ferhadiji obavljen prvi bajram-namaz

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Prvi bajram-namaz danas je klanjan i u obnovljenoj banjalučkoj ljepotici Ferhadiji. Bajram-namazu u Ferhat-pašinoj džamiji prisustvovao je veliki broj Banjalučana, a veliki broj vjernika je došao i iz drugih gradova širom Bosne i Hercegovine i svijeta.

Banjaliučki muftija Osman ef. Kozlić je svim vjernicima muslimanima ali i pripadnicoma drugih konfesija prenio poruku mira i tolerancije.

“U ime svih prisutnih vjernika i onih koji su prisutni u drugima banjalučkim džamijama veliko mi je zadovoljstvo što smo ovdje obavili prvi Bajram namaz nakon svečanog otvorenja Ferhat-pašine džamije u, kako vidite, jednoj lijepoj atmosferi i lijepom ambijentu”, rekao je ef. Kozlić obraćajući se novinarima nakon Bajram namaza.

On je istakao da se nada da su svi čuli njegovu dobronamjernu poruku.

“Što se tiče naše poruke ja se nadam da ste je čuli, a moja današnja poruka bila je vezana za objavljivanje svete knjige Kur’ana. Poruka je bila vezana za one jasne Kur’anske poruke koje treba slijediti, a jedna od njih su da je mir bolji i da je nagodba i kompromis bolji”, istakao je banjalučki muftija.

On je naglasio da je ovu poruku prenio ne samo muslimanima nego i svima drugima koji su imali priliku čuti današnju poruku.

Banjalučki muftija je istakao da je danas uputio poruku svim političarima u Bosni i Hercegovi bez obzira iz koje konfesije dolaze, da njihov rad mora biti konkretan i praktičan, a ne da se ograničava samo na njihovo pusto kazivanje.

“Mene zabrinjava što mladi ljudi odlaze iz ove zemlje i što je svakim danom vjernika sve manje u nekoj opštini ili džematu, tako da moja poruka ukazuje na taj veliki zajednički problem”, rekao je banjalučki muftija ef.Kozlić.

Na današnjem bajram-namazu prisustvoao je i mladi Aldin Alčamić koji živi u dalekoj Švedskoj.

“Bajram je veliki dan za nas muslimane i puna su nam srca. Ovaj praznik sam došao da proslavim sa svojom porodicom i jako sam sretan zbog toga”, rekao je Aldin.

Nasko Halilović trenutno živi u Sarajevu ali je rođeni Banjalučanin i kako je rekao za Klix.ba svake godine dolazi u svoj rodni grad da proslavi veliki muslimanski blagdan Bajram.

“Nažalost sada ne živim u Banjoj Luci ali došao sam danas maksuz iz Sarajeva da klanjam bajram-namaz u novootvorenoj Ferhadiji. Bog nam je podario lijep dan da proslavimo današnji praznik”, rekao je Nasko.

On ističe da u Banja Luku dolazi svake sedmice.

“Ferhadija mi znači sve jer ja sam praktično rođen uz Ferhadiju. Ja sam rođen ovdje, živio sam ovdje, radio ovdje i ja Banju Luku volim bez obzira gdje živim”, naglasio je Nasko.

preuzeto sa portala: http://www.klix.ba