Nekategorizirano, Svijet

EU i OESS: Nedjeljni referendum u Republici Srpskoj besmislen je

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Šef delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark te voditelj misije OESS-a u toj zemlji Jonathan Moore u petak su ponovno pozvali vlasti Republike Srpske da odustanu od referenduma najavljenog za 25. rujna i da poštuju odluke Ustavnog suda BiH.

Wigemark je za posjeta Banjoj Luci razgovarao s predsjednikom parlamenta RS Nedjeljkom Čubrilovićem i tom je prigodom novinarima kazao da je nedjeljni referendum nepotreban te da je stajalište EU u tome jasno.

“EU zagovara odgovorno ponašanje svih, bez poigravanja simbolima na provokativan način”, kazao je švedski diplomat.

Neprihvatljivo je pozivanje vlasti RS na to da ni brojne druge odluke Ustavnog suda BiH nisu provedene pa stoga ne mora biti ni ona kojom je 9. siječnja proglašen neustavnim kao praznik entiteta, upozorio je.

“To nije opravdanje da sami ne postupite ispravno”, kazao je Wigemark.

Amerčki diplomat Moore u Sarajevu je rekao da je potpuno besmisleno organizirati izjašnjavanje kojega je ishod unaprijed zadan i kojim se krše i odluke Ustavnog suda BiH.

“To nije mišljenje samo međunarodne zajednice nego i domaćih aktera, a interesantno je da je to i mišljenje Srbije”, kazao je Moore podsjetivši da su se i predsjednik Srbije Tomislav Nikolića i premijer Aleksandar Vučić distancirali od referenduma u RS.