Nekategorizirano, Stajališta

Igmanska inicijativa osuđuje skandaloznu odluku Republike Srpske

Foto: http://ba.n1info.com
Foto: http://ba.n1info.com

Vlasti u RS-u / BIH su u ponedjeljak, 24. listopada 2016. obilježile 25 godina rada Narodne skupštine Republike Srpske. Predsjednik ove institucije Nedeljko Čubrilović dodijelio je u Banjaluci zahvalnice prvom predsjedniku RS Radovanu Karadžiću, potpredsjednicima Biljani Plavšić i posthumno Nikoli Koljeviću, te svim predsjednicima Skupštine Momčilu Krajišniku, Draganu Kaliniću, Petru Đokiću, Dušanu Stojičiću i Igoru Radojičiću.

Igmanska inicijativa, asocijacija nevladinih organizacija iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije drži priznanje Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku uvredom prije svega žrtava tih “zaslužnih građana” RS, čije “zasluge” su vrednovale pravomoćne presude Haškog suda kao genocid, zločine protiv čovječnosti, istrebljenje i etničko čišćenje.
Takva odluka Narodne skupštine RS uvreda je za obitelji žrtava ali i za svakog pristojnog i pravdoljubivog građanina BiH.

Ona predstavlja, dvadeset i jednu godinu poslije rata i Daytonskog mirovnog sporazuma, na koji se ta ista Skupština voli pozivati kad joj odgovara, najflagrantnije kršenje suštine tog sporazuma.

Ta odluka ne samo da je trajna necivilizacijska sramota za Skupštinu RS, ona je i prijetnja svim građanima BiH pa i svim građanima susjednih država.

Tražimo od Narodne skupštine RS da tu sramotnu odluku povuče što prije, i u interesu mira i u interesu građana koje bi trebala zastupati. Ako to Skupština RS ne učini pozivamo Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, kao i cijelu međunarodnu zajednicu da odluku Narodne skupštine RS najoštrije osude i pozovu na njeno povlačenje.
Izvor: Igmanska inicijativa