Nekategorizirano, Svijet

Tisuće sudionika komemoracije pristižu u Srebrenicu

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Tisuće ljudi pristižu u ponedjeljak od ranih jutarnjih sati u Srebrenicu kako bi tamo sudjelovali u obilježavaju 21. obljetnice genocida što su ga nad Bošnjacima počinile vojska i policija bosanskih Srba ubivši više od osam tisuća muškaraca, dječaka i žena.

Kolone autobusa i osobnih vozila ispunile su prilazne ceste prema tom gradu u istočnoj Bosni a organizatori očekuju više od dvadeset tisuća sudionika. Policijske snage pojačano osiguravaju ovogodišnji skup kako bi se izbjegli bilo kakvi zgredi.

Nakon komemoracije najavljene za 11 sati na kojoj bi trebali govoriti predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović j sudac Theodor Meron, predsjednik Rezidualnog mehanizma za međunarodne sudove Ujeidnjenih naroda uslijedit će pokop 127 žrtava identificiranih u proteklih godinu dana nakon ekshumacije iz neke od masovnih grobnica.

U protekla dva desetljeća istražitelji su otkrili 77 masovnih grobnica u kojima su pokopani ostaci više od osam tisuća ubijenih. Pritom je samo osam tih masovnih grobnica nastalo neposredno nakon masovnih likvidacija dok su ostale rezultat nastojanja vlasti bosanskih Srba da prekapanjem i premještanjem posmrtnih ostataka prikriju tragove počinjenih zločina.

Do sada su identificirane i pokopane 6532 žrtve srebreničkog genocida uključujući tu 432 malodobne osobe i 21 ženu ili djevojku.

Za zločine u Srebrenici do sada je osuđeno 38 osoba od čega su njih 24 osuđene pred Sudom BiH.

Odgovornost za genocid u Srebrenici sastavni je dio prvostupanjske presude od 40 godina zatvora izrečene bivšem vođi bosaskih Srba Radovanu Karadžiću a Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) za taj zločin na doživotni zatvor odusio je Zdravka Tolimira, Ljubišu Bearu i Vujadina Popovića, bivše visoke časnike i bliske suradnike Ratka Mladić